ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσημη ανακοίνωση για το νέο πολυβόλο και τυφέκιο 6,8 χλστ. του Αμερικανικού Στρατού

Ο Αμερικανικός Στρατός εξέδωσε επίσημα πλέον ανακοίνωση για ένα πρόγραμμα πρωτότυπου όπλου (Prototype Project Opportunity Notice – PPON) σχετικά με την ανάπτυξη του νέου πολυβόλου Ομάδας και του νέου Τυφεκίου Μάχης διαμετρήματος – και τα δύο – 6,8 χλστ.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης αναμένεται να διαρκέσει 8 περίπου έτη, με τους 27 πρώτους μήνες να αποτελούν την περίοδο κατάθεσης των πρωτότυπων όπλων New Generation Squad Weapon-Rifle και New Generation Squad Weapon – Automatic Rifle. Τα υπόλοιπα έξι έτη θα διατεθούν για την περαιτέρω προσαρμογή των πρωτοτύπων στις απαιτήσεις του Αμερικ. Στρατού.

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα όπλα θα είναι διαθέσιμα το διάστημα μεταξύ 2025-2027 για να διατεθούν στις «Δυνάμεις Εγγύς Μάχης» (Close Combat Forces), ήτοι σε μάχιμα στρατεύματα πρώτης γραμμής. Ο αρχικός αριθμός των όπλων αναμένεται να ανέλθει σε 250.000 τυφέκια και η ποσότητα των πυρομαχικών στα 850 εκατομμύρια φυσίγγια. Τα συμβόλαια θα ανατεθούν στο πρώτο τέταρτο του 2019, με την παράδοση των όπλων να έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τέταρτο του 2020. Οι δοκιμές της α’ φάσης θα αρχίσουν τα δεύτερο μισό του 2020 και της β’ φάσης θα αρχίσουν στα μέσα του 2021.

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου τυφεκίου είναι:

• Αμφιδέξιοι μοχλοί λειτουργίας και ελέγχου
• Φλογοκρύπτης & προσθαφαιρούμενος Σιγαστήρας (που θα τοποθετείται με ή χωρίς φλογοκρύπτη)
• Αορτήρας με άγκιστρα ταχείας απελευθέρωσης
• Επιλογέας βολής 3 θέσεων: Ασφάλεια, Ημιαυτόματο πυρ, Αυτόματο πυρ
• Ανθεκτικότητα σε οξείδωση, χτυπήματα, χημικές, βιολογικές και ραδιολογικές ουσίες, ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς και κυβερνοεπιθέσεις (τα τελευταία αφορούν τα ηλεκτροπτικά του όπλου)
• Χρώμα χαμηλής ορατότητας, ουδέτερο μη αντανακλαστικό, όχι μαύρο και απόχρωσης μεταξύ Light Coyote 481 και Coyote 499
• Αξιόπιστη λειτουργία σε κάθε είδους συνθήκες (θάλασσα, λάσπη, βροχή, χιόνι-κρύο, έρημος-άμμος, υψηλή υγρασία)
• Συμβατό με το εν υπηρεσία ιματισμό περιλαμβανομένων της Σωματικής Θωράκισης, στολών ΡΒΧΠ, αδιάβροχων και χειμερινού- αρκτικού ιματισμού
• Γεμιστήρες που θα εναλλάσσονται μεταξύ των μοντέλων NGSW-R και NGSW-AR
• Τουλάχιστον μια ράγα Picatinny στην θέση Ώρα 12, που θα είναι συμβατή με τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων Attachment 2- Picatinny Smart Rail Interface Control
• Διαμόρφωση χωρίς μπαταρία όπλου – κύρια διαμόρφωση.
• Διαμόρφωση με μπαταρίες: μια με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και μια με μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που θα λειτουργεί στα 6-32 Volt. Το βάρος της μπαταρία δεν θα περιλαμβάνεται στο συνολικό βάρος της προδιαγραφής του όπλου
• Το όπλο – εκτός των κλασσικών «σιδερένιων σκοπευτικών – θα χρησιμοποιείται με σκοπευτικό σύστημα ελέγχου πυρός βάρους λιγότερου του 1 κιλού, το οποίο θα συνδυάζει σκοπευτική διόπτρα, υπολογιστή βαλλιστικών δεδομένων, αισθητήρα ατμοσφαιρικών συνθηκών και αποστασιόμετρο λέιζερ.
• Σύμφωνα με την Army Contracting Command, τα νέα όπλα θα χρησιμοποιούνται κυρίως με τον σιγαστήρα τοποθετημένο, και δεν θα είναι συμβατά με το βομβιδοβόλο Μ320 ή το λειόκαννο χειροφυλακτήρα Μ26. Ο Στρατός δεν φαίνεται να έχει αποκλείσει την πιθανότητα το όπλο να είναι σχεδίασης bullpup.
• Το πυρομαχικό που θα υιοθετηθεί θα είναι το 6,8 χλστ. General Purpose, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα διαθέτει βολίδα βάρους 135 grain ενώ και τα δύο όπλα θα πρέπει να επιτυγχάνουν αρχική ταχύτητα 3.000 πόδια ανά δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με την Army Contracting Command «το διαμέτρημα 6,8 χλστ. της βολίδας δεν μπορεί να αλλάξει. Το διαμέτρημα 6,8 είναι αρκετά μεγάλο για να επιτύχει τα αποτελέσματα που έχει θέσει η Κυβέρνηση, ενώ το διαμέτρημα 6,5 χλστ. όχι» (“The 6.8mm caliber projectile cannot change. A 6.8mm caliber is large enough to achieve Government’s required outcomes whereas a 6.5mm caliber cannot.”).

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο