ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επετειακό RADOM wz.35 από την Fabryka Broni για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Πολωνίας

Η πολωνική οπλοβιομηχανία FB Radom κατασκεύασε 50 επετειακά μοντέλα  του πιστολιού  wz. 35 για να τιμήσει τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας. Το όπλα αυτά είναι αντικείμενα συλλογής και θα διατεθούν μόνο μέσω ενός ντίλερ στην Πολωνία. Το μοντέλο 35 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους Πολωνούς και εμβληματικό για την ικανότητα της χώρας να παράγει ένα σύγχρονο όπλο.

Το wz.35 δανειζόταν πολλά στοιχεία από το Colt 1911, περιλαμβανομένων του συστήματος λειτουργίας, της σκανδάλης και της ασφάλειας λαβής. Το πολωνικό πιστόλι κατασκευαζόταν σε διαμέτρημα 9×19 Para το διάστημα μεταξύ 1936-1939. Οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν 49.400 τεμάχια, για να οπλίσουν αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Μετά την κατάληψη της χώρας από την Ναζιστική Γερμανία, οι κατακτητές μετέφεραν την παραγωγή στην αυστριακή Steyr, η οποία κατασκεύασε άλλες 350.000 περίπου αντίγραφα μέχρι το τέλος του πολέμου.

Τα μοντέρνα wz. 35 ακολουθούν πιστά το σχήμα των αρχικών, και κατασκευάστηκαν με βάση την αυθεντική βιβλιογραφία και σχέδια. Βάφονται με μαύρη ματ βαφή και διακοσμούνται με τον θυρεό του Ιππικού και την επιγραφή  100 LAT NIEPODLEGLEJ (100 Έτη Ανεξαρτησίας). Κάθε πιστόλι παραδίδεται σε ξύλινη κασετίνα με επένδυση κόκκινου σουέντ, συνοδευόμενο από έναν γεμιστήρα, ένα αντίγραφο του αυθεντικού εγχειριδίου και σετ καθαρισμού. Οι αριθμοί σειράς είναι από 201800-201850, και από αυτά αναμένεται τα τέσσερα πρώτα να παραμείνουν στο αρχείο του εργοστασίου.

Τ. Σύρμας

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο