ΔΙΕΘΝΗ

«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Κύρια ναυτικά πυροβόλα & καθοδηγούμενα πυρομαχικά

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύονται οι εξελίξεις για τα κύρια ναυτικά πυροβόλα της Δύσης και τα αντίστοιχα καθοδηγούμενα πυρομαχικά. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει καταστήσει από καιρό δυνατή την επέκταση του βεληνεκούς και την επίτευξη υψηλής ακρίβειας στα ναυτικά πυροβόλα μέσου διαμετρήματος της Δύσης, είτε για την εμπλοκή αεροσκαφών, κατευθυνόμενων βλημάτων εναντίον πλοίων και ταχύπλοων παράκτιων σκαφών από τα ελαφρύτερα όπλα της κατηγορίας, είτε για Πυρά Υποστήριξης Ναυτικού Πυροβόλου (Naval Gun Fire Support: NGFS) σε ακτές από τα βαρύτερα όπλα. Οι ικανότητες αυτές όμως προσφέρονται με υψηλό κόστος, ή ακόμη και απαγορευτικό, όπως διαπίστωσε πρόσφατα το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) για το Προηγμένο Σύστημα Πυροβόλου (Advanced Gun System: AGS) Mk51 των 155mm/62cal στα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης ZUMWALT (DDG 1000). Πάντως καθοριστικό κριτήριο επιλογής διαμετρήματος για τις ναυτικές δυνάμεις παραμένει η ύπαρξη ή όχι απαίτησης παροχής NGFS σε ακτές.
Στο άρθρο παρουσιάζονται οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις για τα ακόλουθα ναυτικά πυροβόλα και τα αντίστοιχα καθοδηγούμενα πυρομαχικά:
• Mk51 AGS των 155mm/62cal.
• Mk45 Mod4 των 5in (127mm)/62cal. Αναλύονται επίσης οι προοπτικές για τα Mk45 Mod2A των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού.
• 127/64 LW της Leonardo, με τα αντίστοιχα πυρομαχικά υποδιαμετρήματος Vulcano. Το τελευταίο προσφέρεται επίσης για τα Mk51 και Mk45 Mod4.
• 76/62 SR της Leonardo, με πυρομαχικά Vulcano των 76mm.
• STRALES 76/62 με πυρομαχικά DART.
• Mk110/ Bofors 57 Mk3 με πυρομαχικά Mk295 Mod1 ORKA.
Λεπτομέρειες στο τεύχος Οκτωβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο