ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Διαγωνισμός αναβάθμισης τυφεκίων G3

Ο ΕΣ προκήρυξε διαγωνισμό για την αναβάθμιση 785 τυφεκίων G3Α3 συνολικού κόστους 530.000 ευρώ. Στα απάρτια/ εξαρτήματα περιλαμβάνονται: Χειροφυλακτήρας (182 ευρώ), Λαβή όπλου (7 ευρώ), Άνω Αποσπώμενη Βάση Σκοπευτικών (117 ευρώ), Εργονομική Χειρολαβή Ταχείας Απασφάλισης (32 ευρώ), Κοντάκιο (59 ευρώ), Σύνδεση κοντακίου με Αντάπτορα (110 ευρώ), Δίποδο Ταχείας Απασφάλισης (27 ευρώ), Αορτήρας τριών σημείων (9 ευρώ), Καπάκι Προστασίας Ράγας-Χειροφυλακτήρα (2 ευρώ).

Επάνω σε αυτές τις απαιτήσεις μπορούμε να κάνουμε τα εξής σχόλια. Η Άνω Αποσπώμενη Βάση Σκοπευτικών απαιτεί ειδική μεταχείριση κατά την τοποθέτηση, ώστε η περιστροφή των βιδών να είναι ομοιόμορφη και να μην δημιουργείται κλίση, να έχουν σημανθεί με χρώμα επάνω στο όπλο και την βίδα τα σημεία που κατέληξε το βίδωμα, ώστε όταν αφαιρεθεί να τοποθετείται ακριβώς στο ίδιο σημείο. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση του μηδενισμού του όπλου θα είναι δύσκολη. Μία μόνιμη συγκολλημένη ράγα Picattiny θα ήταν προτιμότερη καθώς εξασφαλίζει διατήρηση του μηδενισμού του όπλου έστω και αφαιρείται συχνά η διόπτρα. Για το Κοντάκιο μάλλον θα είναι δύο οι βασικές υποψηφιότητες: της FAB Defense και της Spuhr.

Το κοντάκιο της Spuhr είναι το πλέον κατάλληλο γιατί δεν μεγαλώνει το μήκος του όπλου, όπως αυτό της FAB Defense, αλλά και γιατί ρυθμίζεται το ύψος του τεμαχίου παρειάς, κάτι χρήσιμο για σκοπεύσεις από ανυψωμένη σκοπευτική διόπτρα. Από την άλλη, το κοντάκιο της Spuhr δεν βολεύει στην σκόπευση μόνον με σιδερένια σκοπευτικά, αν αφαιρεθεί η διόπτρα λόγω βλάβης ή καταστροφής. Aυτό σημαίνει ότι η επιλογή του κοντακίου της Spuhr πρέπει να συνοδεύεται με αντικατάσταση του στάνταρ κλισιοσκοπίου με αποσπώμενο/ αναδιπλούμενο κλισιοσκόπιο μεγάλου ύψους, πράγμα που με την σειρά του σημαίνει τοποθέτηση ράγας μέχρι την άκρη του πίσω κορμού του G3.

Επίσης, θα μπορούσαν να εξεταστεί η τοποθέτηση του αναδιπλούμενου κοντακίου της H&K για G36C με σταθερό μήκος 241 χλστ. και με σταθερό/ προσθαφαιρούμενο τεμάχιο παρειάς (κόστος 109 δολάρια). Συγκριτικά, το κοντάκιο της Spuhr έχει ρυθμιζόμενο μήκος 180-240 χλστ. και της FAB Defense ρυθμιζόμενο μήκος 240-315 χλστ. Το κοντάκιο G36 δίνει ένα καλό μήκος, με το πλεονέκτημα της αναδίπλωσης να είναι ελκυστικό, καθώς καθιστά το G3 πιό ευέλικτο μέσα σε ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, οχήματα και ελικόπτερα.

Υπάρχει και η ιδανική λύση του αναδιπλούμενου και ρυθμιζόμενου κατά μήκος, και με ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος τεμάχιο παρειάς, και ελαστικό πέδιλο επώμισης με διάκενα για απορρόφηση ανάκρουσης, κοντάκιο της Η&Κ επίσης για G36, με κύριο μειονέκτημα το υψηλό κόστος των 700 δολαρίων σε λιανική τιμή.

Η τελική ποσότητα προμήθειας των συλλογών μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί κατά 30% ανάλογα της προσφερόμενης τιμής του τελικού μειοδότη. Μιά πιό φθηνή και απλή επιλογή θα ήταν η υιοθέτηση σε όλα τα G3Α3 του συρταρωτού κοντακίου του G3A4, που επιτρέπει ρύθμιση μήκους και μέγιστη σύμπτυξη του όπλου ώστε να μεταφέρεται πιό άνετα μέσα σε ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ και ελικόπτερα. Γενικά, η ικανότητα αναδίπλωσης/ ολικής σύμπτυξης του κοντακίου θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως βασικός παράγοντας επιλογής.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο