ΔΙΕΘΝΗ

Αλλεπάλληλες αποτυχίες για το βλήμα cruise πυρηνικής πρόωσης Burevestnik

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ανέφερε στις 22 Μαΐου 2018 πως το ρωσικό διηπειρωτικό βλήμα Burevestnik αεροδυναμικής πτήσης, πυρηνικής πρόωσης που παρουσίασε πανηγυρικά ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την 1η Μαρτίου, υποβλήθηκε σε τέσσερεις δοκιμαστικές πτήσεις μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Φεβρουαρίου, οι οποίες κατέληξαν όλες σε συντριβή.

Το CNBC επικαλούνταν πηγές με άμεση γνώση μιας αναφοράς συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ για το πρόγραμμα, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η αναφορά εκτιμούσε πως η μεγαλύτερη πτήση διάρκεσε ελάχιστα περισσότερο από δύο λεπτά, με το βλήμα να διανύει 22 μίλια (35,4km) προτού συντριβεί. Η συντομότερη πτήση διάρκεσε τέσσερα δευτερόλεπτα και 5 μίλια (8km). Σύμφωνα με πηγές του CNBC, το όπλο αναπτύσσεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πιστεύεται πως χρησιμοποιεί συμβατικό κινητήρα για εκτόξευση, προτού ενεργοποιηθεί ο κινητήρας με βάση πυρηνικό αντιδραστήρα. Οι δοκιμές φαίνεται να υποδεικνύουν πως ο πυρηνικός κινητήρας απέτυχε να εκκινήσει. Οι πηγές του CNBC ανέφεραν πως οι δοκιμές διατάχθηκαν από ανώτερους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, παρά τις αντιρρήσεις των μηχανικών του προγράμματος, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες πως το σύστημα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή ηλικία.
Την προηγούμενη εβδομάδα το CNBC είχε αναφέρει πως το πολυηχητικό όχημα ανεμοπορίας Avangard που επίσης ανακοινώθηκε από τον Πούτιν στην ομιλία της 1ης Μαρτίου, θα είναι ετοιμοπόλεμο μέχρι το 2020. Οι πηγές εκείνες ανέφεραν πως το 2016 πραγματοποιήθηκαν δύο επιτυχημένες δοκιμές, ενώ η τρίτη γνωστή δοκιμή τον Οκτώβριο του 2017 κατέληξε σε αστοχία και συντριβή δευτερόλεπτα προτού το όπλο πλήξει τον στόχο του.
Τέλος, ο Ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε στον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό Zvezda στις 5 Μαΐου 2018 πως το πολυηχητικό βλήμα εναέριας εκτόξευσης Kinzhal –το οποίο προέρχεται από το βαλλιστικό βλήμα εδάφους-εδάφους Iskander-M και είχε επίσης αποκαλυφθεί από τον Πούτιν στην προαναφερόμενη ομιλία– βρίσκεται σε δοκιμαστική μάχιμη υπηρεσία με δέκα αεροσκάφη MiG-31. Δύο MiG-31 με Kinzhal συμμετείχαν στην παρέλαση της Μόσχας με αναρτημένο βλήμα Kinzhal. Ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έχει δηλώσει πως η έκδοση του μαχητικού με Kinzhal αποκαλείται MiG-31K.
Πλήρης ανάλυση των τριών προαναφερόμενων συστημάτων και των υπόλοιπων της ομιλίας Πούτιν δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου 2018 της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 99, Απρίλιος 2018, σελ. 50-65).

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο