ΔΙΕΘΝΗ

Βολή τεσσάρων Bulava από το YURI DOLGORUKΙY

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας, η υπηρεσία μέσων ενημέρωσης του Βόρειου Στόλου ανακοίνωσε πως στις 22 Μαΐου 2018 το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο YURI DOLGORUKΙY, πρώτο σε υπηρεσία του Έργου 955 Borei, πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης τεσσάρων διηπειρωτικών βαλλιστικών βλημάτων από τη Λευκή Θάλασσα, πλήττοντας τους προσδιορισμένους στόχους στο πεδίο Κούρα της χερσονήσου Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με το υποβρύχιο σε κατάδυση, ενώ ήταν η πρώτη βολή πολλαπλών βλημάτων από υποβρύχιο του Έργου 955. «Η δοκιμή επιβεβαίωσε την ετοιμότητα μάχης του στρατηγικού υποβρυχίου του Έργου 955 και του συστήματος βλημάτων Bulava», τόνιζε ο Βόρειος Στόλος.
Υπενθυμίζεται πως σε δοκιμή εκτόξευσης δύο βλημάτων Bulava από το ίδιο υποβρύχιο στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, το δεύτερο αυτοκαταστράφηκε μετά το πρώτο στάδιο πτήσης (βλ. «ΕΑ&Τ» τ. 84, Ιανουάριος 2017, σελ. 7). Η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας την επομένη δεν διευκρίνιζε το αίτιο της αυτοκαταστροφής.

Επόμενο άρθρο