ΔΙΕΘΝΗ

VIPER MIFV

Στη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού IDEAS 2018 που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Πακιστάν, η γνωστή εταιρία Heavy Industries Taxila παρουσίασε ένα νέο ΤΟΜΑ, με την ονομασία Viper MIFV, βασισμένο στο αειθαλές Μ113. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή του Μ113 και μάλιστα έχει κατά καιρούς παρουσιάσει διάφορα έκδοχά του [Αl Talha, Al Hamza, Al Hadeed, Al Qaswa, M113P, φορείς ΑΤ/ΚΒ Baktar Sikhan (HJ-8) και ΑΑ/ΚΒ RBS-70, κ.ά.].

Από τις φωτογραφίες που ήδη κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, το Viper ουσιαστικά είναι ένα επιμηκυμένο Μ113 με έξι εδαφιαίους τροχούς και αναβαθμισμένη θωράκιση. Πακιστανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στη βασική του έκδοση έχει βάρος μάχης 11 τόνων, αν και μάλλον είναι αρκετά βαρύτερο, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους του και της ισχυρότερης θωράκισης που φέρει σε σχέση με το απλό Μ113. Στην έκθεση παρουσιάστηκε με μη επανδρωμένο πύργο Turra-30 της σλοβακικής EVPU, ο οποίος φέρει πυροβόλο 2Α42 (30x165mm), συζυγές πολυβόλο ΡΚΜΤ (7,62x54R), 2 αντιαρματικούς πυραύλους 9Μ113 Konkurs (AT-5 Spandrel κατά ΝΑΤΟ), καθώς και εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων.

Το πλήρωμα είναι τριμελές, αποτελούμενο από τον αρχηγό πληρώματος, τον οδηγό και τον πυροβολητή, ενώ μπορεί να μεταφέρει και ομάδα πεζικού εννέα πλήρως εξοπλισμένων ανδρών. Φέρει πετρελαιοκινητήρα 360 ίππων και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 62 χαω επί οδών.  Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι δοκιμές αποδοχής του νεου ΤΟΜΑ θα ξεκινήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Κωνσταντίνος Τσαγανάς-Τακαντζάς

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο