ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχικό πιστόλι με «εξωγήινη» τεχνολογία.

Μια σχετικά άγνωστη εταιρεία, η Luago Arms, ανακοίνωσε την παρουσίαση του πρώτου της αγωνιστικού πιστολιού με το «πιασάρικο» όνομα ALIEN δηλαδή «εξωγήινο». Η όλη καμπάνια έχει στηθεί μόνο μέσω του ίντερνετ, με μικρά βιντεάκια ελάχιστων δευτερολέπτων και προσεκτικά σεταρισμένες φωτογραφίες που προκαλούν την περιέργεια του κοινού. Παράλληλα, γίνεται και μια «υποδόρια» σύνδεση με τις ομώνυμες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, για να τονιστεί η διαφορετικότητα του νέου όπλου. Η πλήρης αποκάλυψη θα γίνει σε μια εκδήλωση στην Πράγα στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου θα κληθούν δημοσιογράφοι.

Πέρα από την έξυπνη διαφήμιση, αξίζει να δούμε το ALIEN και να αξιολογήσουμε τα ήδη γνωστά δεδομένα. Πρόκειται για ένα πιστόλι διαμετρήματος 9×19 mm ΝΑΤΟ, το οποίο προορίζεται για δυναμική σκοποβολή (π.χ. IPSC). Διαθέτει γεμιστήρες διπλής στήλης, εντός μιας λαβής που οπτικά θυμίζει CZ SHADOW 2. Σε διαφορετικές φωτογραφίες εντοπίσαμε δυο τύπους λαβής. Η μία είναι πολυμερική και ενώνεται με τον μεταλλικό κάτω κορμό στο ύψος του υποφυλακτήρα της σκανδάλης. Η δεύτερη εκδοχή φαίνεται ότι είναι εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένη από αλουμίνιο. Πιστεύουμε ότι οι εικόνες αυτές δείχνουν διαφορετικά πρωτότυπα και ότι σε κάποια φάση της ανάπτυξης έγινε επιλογή υπέρ της μεταλλικής.

Το πιστόλι δεν έχει εξωτερική σφύρα και χρησιμοποιεί μια ίσια σκανδάλη με ενσωματωμένη ασφάλεια, μια διάταξη που κατέστησε δημοφιλή η GLOCK και χρησιμοποιείται πλέον από πάρα πολλά μοντέλα.

Το ξεχωριστό, όμως, στοιχείο του ALIEN είναι η διάταξη και θέση της κάννης. Σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα πιστόλια, η κάννη του είναι σταθερή και βρίσκεται πολύ χαμηλά μέσα στον κορμό. Εξετάζοντας τα σχεδιαγράμματα ανταλλακτικών του όπλου, γίνεται φανερό ότι κάννη τοποθετείται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο: στο ίδιο ύψος με την παλάμη του χρήστη. Για να γίνει αυτό, το επανατατικό ελατήριο βρίσκεται… πάνω από την κάννη αντί του συνήθους να είναι κάτω από αυτή! Το αποτέλεσμα είναι ελάχιστη γωνία απόκλισης μεταξύ της κάννης και της λαβής του χρήστη. Έτσι, οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τον πυροβολισμό σπρώχνουν το πιστόλι προς τα πίσω, αντί να τείνουν να το ανυψώσουν σε σχέση με το χέρι που το κρατά.

Λόγω της σταθερής κάννης, το ALIEN μπορεί να χρησιμοποιεί ένα κλείστρο «μισού μεγέθους», όπως π.χ. το Walther P38, ή ακόμη ακριβέστερα το 22αρι CZ75 Kadet. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ολισθητήρα σχήματος φορείου, ο οποίος διατρέχει μεταξύ αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως κορυφή του κλείστρου και του κορμού. Η οπισθοδρόμηση του είναι απαραίτητη για την εξόλκευση και επανατροφοδότηση φυσιγγίων, αλλά λόγω μικρής μάζας η συνεισφορά του σε ανάκρουση είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με ένα συμβατικό σχέδιο.

Αφού το άνω μέρος του «κλείστρου» είναι διακοσμητικό και χρησιμεύει μόνο για να στερεώνονται πάνω του τα σκόπευτρα, η Luago έχει σχεδιάσει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική. Ενσωμάτωσε ένα μάνταλο στον κορμό του ALIEN και σχεδίασε δύο εναλλακτικές «γέφυρες» (σκεφτείτε ένα μίνι G36). H μία ενσωματώνει συμβατικό κλισιοσκόπιο και ακίδα, ενώ η άλλη διαθέτει μια ράγα για ανάρτηση οπτικού βοηθήματος. Αυτό επιτρέπει σε ένα πιστόλι να μετατρέπεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα για χρήση με ανοιχτά ή οπτικά σκοπευτικά. Θεωρητικά τουλάχιστον, ένας σκοπευτής μπορεί να χρησιμοποιεί το ίδιο πιστόλι για να ρίχνει σε διαφορετικά αγωνίσματα ή κατηγορίες.

Η τρίτη ιδιαιτερότητα του ALIEN είναι ο τρόπος κλειδώματος του μηχανισμού του κατά τον πυροβολισμό. Εφόσον η κάννη είναι σταθερή και δεν κλειδώνει στον ολισθητήρα μηχανικά (όπως π.χ. στο δημοφιλές σύστημα τύπου Browning), ένα πιστόνι αερίου έχει ενσωματωθεί πάνω από την κάννη και παράλληλα με το επανατατικό ελατήριο. Μια οπή μπροστά από την θαλάμη διοχετεύει αέρια στο πιστόνι την στιγμή που το βλήμα διέρχεται της κάννης. Η δύναμη από την πυροδότηση του φυσιγγίου προκαλεί την άμεση οπισθοδρόμηση του κλείστρου/ολισθητήρα. Για να επιβραδυνθεί και να καθυστερήσει αυτή η κίνηση μέχρις ότου η πίεση εντός της κάννης πέσει σε ασφαλή επίπεδα, το συμπιεσμένο αέριο εντός του πιστονιού λειτουργεί ως αμορτισέρ και «φρενάρει» την κίνηση του κλείστρου για κάποια «κρίσιμα» κλάσματα του δευτερολέπτου.

Το σύστημα λειτουργίας θα μπορούσε να περιγραφεί ως «οπισθοδρόμησης με επιβράδυνση δι’ αερίων». Κάτι παρόμοιο είχε παρουσιαστεί την δεκαετία του 1980 στο Ρ7 της Heckler & Koch.
Βλέπουμε λοιπόν ότι μια σειρά από έξυπνες πρωτοτυπίες αλλά και στοιχεία από παλιότερα σχέδια ενσωματώνονται στο Luago Arms ALIEN. Μένει να δούμε την έναρξη της μαζικής παραγωγής του και το αν θα αποδειχτεί η αξία του στα πεδία αγώνων.

Τάσος Σύρμας

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο