ΔΙΕΘΝΗ

Το πιστόλι του Άγνωστου Στρατιώτη

Στις 09:00 το πρωί της 11ης Οκτωβρίου 2018, στο παρεκκλήσιο του στρατιωτικού κοιμητηρίου του Άρλινγκτον των ΗΠΑ έλαβε χώρα μια ξεχωριστή τελετή. Εκπρόσωποι της εταιρείας SIG SAUER USA παρουσίασαν και παρέδωσαν στα μέλη του Λόχου του Τάφου του 3ου Τάγματος Πεζικού του Στρατού των ΗΠΑ τέσσερα πολύ ξεχωριστά πιστόλια Μ17 MHS. Η μονάδα με το προσωνύμιο “Old Guard” («Παλαιά Φρουρά») εκτελεί από το 1937 χρέη επίσημης τιμητικής φρουράς του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του κοιμητηρίου, στο οποίο παραδοσιακά θάβονται οι ήρωες και οι πολύ εξέχουσες προσωπικότητες του αμερικανικού έθνους.

Τα τέσσερα αυτά πιστόλια Μ17 διαφέρουν σε υλικά και φινίρισμα από το «κανονικό» πιστόλι που εισήλθε πρόσφατα σε υπηρεσία στον Αμερικανικό Στρατό. Οι σκελετοί τους είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο, αντί πολυμερικού υλικού, και διαθέτουν ξύλινες λαβές με τον θυρεό της μονάδας. Αντί για κάποια κεραμική βαφή, το φινίρισμα τους είναι μια στιλπνή βαφή μετάλλου, που δημιουργεί ένα επιβλητικό οπτικά αποτέλεσμα. Τέλος, οι γεμιστήρες των 21 φυσιγγίων (δεν είναι τυχαίος ο αριθμός) διαθέτουν αλουμινένιες βάσεις με χαραγμένα τα ονόματα των αρχαίων ελληνικών θεοτήτων που κοσμούν τον Τάφο του Άγνωστου: «Ειρήνη», «Νίκη», «Ανδρεία».

Το κυριότερο, όμως, είναι πως τα πιστόλια «ξεχειλίζουν» από συμβολισμό, και αποτελούν έργα τέχνης και σεβασμού για τους νεκρούς στρατιώτες και την Φρουρά του Μνημείου. Καθένα από τα τέσσερα πιστόλια είναι μοναδικό, και φέρει ξεχωριστό όνομα και μοναδικό αριθμό σειράς. Τα τέσσερα πιστόλια ονομάζονται «Σιωπή» (Silence), «Σεβασμός» (Respect), «Αξιοπρέπεια» (Dignity) και «Καρτερία» (Perseverance). Συμβολίζουν τις αρετές των φρουρών αλλά και αυτό που απαιτούν από τους επισκέπτες του κοιμητηρίου.

Οι εικόνες δείχνουν τα μοναδικά αυτά πιστόλια, τα οποία από αισθητική και συμβολική άποψη συγκινούν. Προτείνουμε στους αναγνώστες να ανατρέξουν στο Διαδίκτυο, για να παρακολουθήσουν τον σεβασμό που περιβάλλει την αλλαγή Φρουράς, αλλά και την 24ωρη τιμητική φύλαξη του Μνημείου. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι που χτίζουν το σεβασμό ενός λαού για την Ιστορία του.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο