ΑΡΘΡΑ, ΔΙΕΘΝΗ

Τακτικές: Καταστρέφοντας την Ουκρανική Μαζινό

Μετά από πολύ καιρό πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έρχονται πληροφορίες αρκετά ασφαλείς για τις τακτικές του Ρωσικού στρατού κατά των ισχυρά οργανωμένων θέσεων των Ουκρανών στο Ντονμπάς, που θυμίζουν μία Γραμμή Μαζινό αποτελούμενη από αστικά κέντρα, μόνιμες οχυρώσεις και υψηλής τεχνολογίας αντιαρματικά όπλα.

Τα ρωσικά Τακτικά Συγκροτήματα Τάγματος, όταν αντιμετωπίζουν αυτά τα σύγχρονα “οχυρά”, ακολουθούν μια παλιά τακτική των νομάδων της στέπας: την υποκρινόμενη υποχώρηση – μία κλασσική τακτική των στρατιών ιπποτοξοτών των Μογγόλων.

Η προσπάθεια “διάσπασης” της ουκρανικής άμυνας είναι “ρεαλιστική”: εκτελούνται έφοδοι, απόπειρες περικύκλωσης κ.λπ. Ωστόσο, αυτές είναι πολύ προσεκτικές και ως εκ τούτου αργές, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες προσωπικού και οχημάτων. Μετά ακολουθεί η υποχώρηση. Δυστυχώς, οι φανατισμένοι Ουκρανοί ηγήτορες ενεργούν τότε με βάση το συναίσθημα και όχι την ψυχρή στρατιωτική λογική, ίσως όμως και υπο την πίεση των διαταγών του Κιέβου, που απαιτεί απεγνωσμένα επικοινωνιακές νίκες: εξαπολύουν αντεπίθεση και καταδιώκουν τους Ρώσους. Το Κίεβο ανακοινώνει άμεσα στα ΜΜΕ θριαμβευτικές νίκες και άτακτη υποχώρηση του εχθρού.

Οι Ρώσοι εν τω μεταξύ παρασύρουν τους Ουκρανούς σε χώρους που έχουν προμελετηθεί να πληγούν από το πεδινό και πυραυλικό πυροβολικό. Οι Ουκρανοί, εκτεθειμένοι, όντας σε φάση επίθεσης, υφίστανται τραγικές απώλειες, και ουσιαστικά η μονάδα χάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της μαχητικής της ικανότητας. Επιστρέφοντας στις οχυρώσεις τους, οι Ουκρανοί έχουν απωλέσει το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού τους, άρματα μάχης, ΤΟΜΑ κ.λπ. Τότε οι Ρώσοι εξαπολύουν νέα επίθεση, η οποία χάρις στις υποβαθμισμένες αμυντικές ικανότητες του “οχυρού” επιτυγχάνει να περικυκλώσει την θέση.

Αλλά οι Ρώσοι δεν εκτελούν έφοδο. Θέτουν σε εφαρμογή την τακτική του “καζανιού”. Δηλαδή, το πανίσχυρο πεδινό και πυραυλικό πυροβολικό εξαπολύει έναν καταιγιστικό και μακροχρόνιο βομβαρδισμό κατά του οχυρού, καθιστώντας την θέση ένα πραγματικό “καζάνι κόλασης”. Οι επιζήσαντες Ουκρανοί είτε παραδίδονται είτε σκοτώνονται προσπαθώντας να διαφύγουν. Με αυτό τον τρόπο, ο Ρωσικός στρατός τις τελευταίες εβδομάδες “ξηλώνει” αργά αλλά συστηματικά και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες την σύγχρονη “Γραμμή Μαζινό” που έστησε το Κίεβο και το ΝΑΤΟ στο Ντονμπάς τα τελευταία οκτώ έτη.

Τις βαριές απώλειες του Ουκρανικού στρατού παραδέχεται πλέον και το Κίεβο, που μιλά για 100 νεκρούς και 500 τραυματίες ημερησίως, αριθμός που, αν κρίνουμε από την “εγκυρότητα” της ουκρανικής ενημέρωσης, πρέπει να είναι πολλαπλάσιος.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο