ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Συμμετοχή της EODH στην έκθεση Eurosatory 2018

Η ελληνική εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας EODH συμμετείχε για πρώτη φορά στην έκθεση άμυνας & ασφάλειας Eurosatory 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μεταξύ 11 και 15 Ιουνίου με 1.761 εκθέτες από 62 χώρες. Η EODH παρέχει ολοκληρωμένα συστήματα και πακέτα προστασίας για Οχήματα Μάχης όλων των κατηγοριών, καθώς επίσης και προηγμένες τεχνολογικά λύσεις για κάθε είδους θαλάσσια, εναέρια και χερσαία πλατφόρμα. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης επισκέφθηκαν το περίπτερο της EODH εκπρόσωποι και κορυφαία στελέχη των κύριων διεθνών κολοσσών κατασκευής Οχημάτων Μάχης, στρατιωτικές αντιπροσωπείες διαφόρων χωρών, διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και εταιρειών που κατασκευάζουν οχήματα αστυνομικών καθηκόντων και εσωτερικής ασφάλειας, με τους οποίους συζητήθηκαν και δρομολογήθηκαν συμφωνίες συνεργασίας.
Στα πλαίσια των συναντήσεων επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα αναβάθμισης/ κατασκευής των 104 Leopard 2A7V του Γερμανικού Στρατού. Το πρόγραμμα αναφέρεται στην αναβάθμιση 68 Leopard 2A4 και 16 Leopard 2A6 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, καθώς και στην κατασκευή 20 καινούριων Leopard 2, στο κορυφαίο επίπεδο A7V. Η EODH αναλαμβάνει να παρέχει τα απάρτια της βελτιωμένης θωράκισης του άρματος, ενώ παράλληλα ξεκινά και την παραγωγή απαρτίων του πακέτου προστασίας των τροχοφόρων τεθωρακισμένων 8×8 Boxer, που επελέγησαν ήδη από τις Γερμανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία και Σλοβενία.
Στο περίπτερο της ελληνικής εταιρείας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσα από ένα ομοίωμα σύγχρονου τεθωρακισμένου σε τομή, η νέα γενιά τεχνολογιών προστασίας που αναπτύσσει. Στο ομοίωμα εμφανιζόταν η διάταξη των σύγχρονων πολυστρωματικών θωρακίσεων που αναμένεται να εξοπλίζει τα μελλοντικά Τεθωρακισμένα Οχήματα, ενσωματωμένη σε ένα υπερελαφρύ πακέτο το οποίο ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη μπορεί να παρέχει επίπεδα προστασίας από Level IV έως Level VI+ με βάση την κατηγοριοποίηση της Συμφωνίας Τυποποίησης STANAG 4569 του ΝΑΤΟ. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται σύνθετη προστασία έναντι βαλλιστικών απειλών μέχρι το διαμέτρημα των 35mm, σύγχρονη αντιναρκική προστασία έναντι εκρήξεων ναρκών και παγίδων, καθώς και πλευρική προστασία έναντι απειλών από Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς (IED: Improvised Explosive Devices). Για πρώτη φορά όμως παρουσιαζόταν ενσωματωμένο εξωτερικά στο συνολικό πακέτο προστασίας και το σύστημα διαχείρισης ίχνους που αναπτύσσει η εταιρεία. Πρόκειται για μια καινοτομία η οποία λόγω της ειδικής σχεδίασης και της χρήσης κατάλληλων υλικών μπορεί να περιορίσει δραστικά το οπτικό και θερμικό ίχνος, καθώς και την επιστροφή σήματος (Radar Cross Section) σε συστήματα Radar. Όλα τα παραπάνω στοιχεία προστασίας (Βαλλιστικό, Αντιναρκικό, Αντι-IED και Διαχείριση Ίχνους) αποτελούν τμήματα του ολοκληρωμένου συστήματος ASPIS (Advanced Shielding Platform Integrated System) που βρίσκεται υπό ανάπτυξη και συνδυάζει Παθητικά και Ενεργητικά συστήματα προστασίας, μαζί με αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης, αναλώσιμα αντίμετρα και συστήματα ECM κάτω από ενιαίο αυτοματοποιημένο έλεγχο.
Στο εσωτερικό του ομοιώματος υπήρχε ένα νέας γενιάς anti-mine/anti-shock κάθισμα τεθωρακισμένων οχημάτων με πρωτοποριακή στήριξη που απορροφά το shock από εκρήξεις ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών κάτω και γύρω από το όχημα, περιορίζοντας δραστικά τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο σώμα του καθήμενου επιβάτη και τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη και τις ωμοπλάτες.
Στα υπόλοιπα εκθέματα του περιπτέρου περιλαμβάνονταν διάφανες (transparent) θωρακίσεις νέας γενιάς με δυνατότητα αντιμετώπισης πολλαπλών προσβολών και μεγάλη αντοχή στην αποσάρθρωση (Delamination), αντιθραυσματικές επενδύσεις οι οποίες σταματούν ή περιορίζουν δραστικά τη διασπορά των θραυσμάτων στο εσωτερικό του οχήματος σε περίπτωση διάτρησης και κεραμικά υλικά υψηλής πυκνότητας και αντοχής.
Η συμμέτοχη της ελληνικής εταιρείας στη διεθνή έκθεση Eurosatory 2018 θεωρείται ως άκρως επιτυχημένη σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα και την αμυντική βιομηχανία και αξίζει κάθε ενθάρρυνση και υποστήριξη.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο