ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντικές συμφωνίες συνεργασιών στη DEFEA 2023

Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της DEFEA 2023 υπογράφτηκαν συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών.
Η πιο σημαντική ήταν η απόκτηση της ηγέτιδας ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Intracom Defense (IDE) από την ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries). Την τελική συμφωνία υπέγραψε ο πρόεδρος της εταιρείας, κύριος Σωκράτης Κόκκαλης, στο εκθεσιακό περίπτερο της εταιρείας στη DEFEA.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της DEFEA 2023, υπογράφτηκε η ενεργοποίηση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής εταιρείας EODH (Engineering-Office-Deisenroth Hellas) και της γερμανικής KMW (Krauss-Maffei Wegmann), η οποία αφορά στην κατασκευή των θωρακίσεων των αρμάτων Leopard του νορβηγικού στρατού.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της διεθνούς έκθεσης, υπογράφτηκε μια ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρείας AUTOFLUG GmbH και του ομίλου ελληνικών και γερμανικών εταιρειών ALTHOM GmbH και ALTHOM Engineering E.P.E. Η εν λόγω μακροχρόνια συνεργασία αφορά στον τομέα του σχεδιασμού και ανάπτυξης καθισμάτων ασφαλείας καθώς και στη δημιουργία τεχνικής τεκμηρίωσης.
Σημειώνεται, πως αυτή η συμφωνία συνεργασίας σηματοδοτεί το επόμενο βήμα σε μια συνεργασία μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων εταίρων που υπάρχει ήδη από το 2019.

DEFEA 2023: επαφές υψηλού επιπέδου
Mε διακρατικές επαφές υψηλού επιπέδου συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος για δεύτερη ημέρα περιόδευσε τα περίπτερα της εκθέσεως, είχε συνάντηση διαρκείας 45 λεπτών με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Γιωργαλλά, κατά την οποία συζήτησαν την κοινή άμυνα των δύο κρατών.
Εξάλλου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία του κυρίου Παναγιωτόπουλου, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον Σλοβάκο ομόλογό του M.Majer. Επίσης, ο κύριος Χαρδαλιάς είχε συναντήσεις με τις επίσημες στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Αρμενίας, της Γκάνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Επιπλέον, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε επίσημη συνάντηση στην DEFEA, με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στρατηγό Zephirin Mamadou.

Την DEFEA 2023 επισκέφτηκε η ομάδα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον υπεύθυνο του τομέα Γιώργο Τσίπρα. Στην ομάδα μετείχαν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας.
Κατά τη σημερινή ημέρα της DEFEA 2023 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης παρακάθισε σε ανοιχτή συζήτηση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία την οποία οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευστών Αμυντικού Υλικού(ΣΕΚΠΥ). Ο κ. Γεωργιάδης περιόδευσε επίσης τα περίπτερα των Εκθετών.
Πραγματοποιήθηκε ακόμα ομιλία του κυρίου Francois Arbault,γενικού διευθυντού για την αμυντική βιομηχανία και το διάστημα, της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Παρουσίασε τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, για την ενίσχυση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο