ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαουδάραβας πιλότος, φιλοξενούμενος του Αμερικανικού Ναυτικού, ο εκτελεστής τριών Αμερικανών στην Πενσακόλα

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιοποίησε το FBI και αναπαράγουν όλα τα κύρια ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο άνθρωπος που εκτέλεσε τρομοκρατική επίθεση με νεκρούς τρία στελέχη του Αμερικανικού Ναυτικού, βρισκόταν στην αεροναυτική βάση της Πενσακόλα (στη Φλώριδα), ως μαθητής και φιλοξενούμενος της σχολής ναυτικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ο 21χρονος Μοχάμεντ Αλσαχμράνι, ανθυποσμηναγός της αεροπορίας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, φοιτούσε ήδη επί ένα χρόνο στην ακαδημία και είχε ως φοιτητής από συμμαχική χώρα πρόσβαση στους χώρους της βάσης. Την Παρασκευή της 6ης Δεκεμβρίου μπήκε σε ένα κτίριο των διδακτηρίων και άνοιξε πυρ με πιστόλι, που μετέφερε κρυφά πάνω του, κατά Αμερικανών που βρίσκονταν στο χώρο. Πρόλαβε να εκτελέσει τρεις και να τραυματίσει αρκετούς ακόμη πριν σκοτωθεί και ο ίδιος από τα πυρά δυνάμεων ασφάλειας της βάσης.

Μεταξύ των νεκρών είναι ένας 19χρονος ναύτης, που μόλις είχε συμπληρώσει τη βασική εκπαίδευση, ενώ τραύματα φέρουν και δύο βοηθοί από το γραφείο του τοπικού σερίφη οι οποίοι έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

Προς το παρόν, το FBI χαρακτηρίζει το συμβάν ως τρομοκρατική επίθεση και κρατά σε περιορισμό τους ομοεθνείς συναδέλφους του τρομοκράτη, δύο εκ των οποίων φαίνεται ότι κατέγραψαν το συμβάν στα κινητά τους τηλέφωνα. Η επίσημη ανακοίνωση πάντως είναι πως οι υπόλοιποι Σαουδάραβες διατάχτηκαν από τη χώρα τους να συνεργαστούν πλήρως με τους Αμερικανούς αστυνομικούς και δεν τελούν υπό κράτηση για κάποιο λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Αλσχαμράνι είχε αναρτήσει σε λογαριασμό του σε κοινωνικό δίκτυο μήνυμα μίσους κατά του αμερικανικού λαού “για τα εγκλήματα του εναντίον των Μουσουλμάνων”.

Υπενθυμίζουμε ότι, με βάση μια “αυτοχειριακή απόφαση” του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, απαγορεύεται στο στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται σε βάσεις στο έδαφος των ΗΠΑ (CONUS) να φέρουν οπλισμό και πυρομαχικά, εκτός από την εκάστοτε δύναμη ασφαλείας. Αιτία ήταν η επίθεση το 2009 του αιγυπτιακής καταγωγής στρατιωτικού γιατρού (ταγματάρχη) Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, που άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 13 και τραυματίζοντας δεκάδες συναδέλφους του, πριν τον εξουδετερώσει η περίπολος ασφαλείας.

Συνολικά, από το 2009 έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί τουλάχιστον πέντε επιβεβαιωμένες μαζικές επιθέσεις ισλαμιστών ή στρατιωτικών οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονταν ως πιστοί μωαμεθανοί και ταυτόχρονα υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο