ΑΡΘΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

«Μεταναστο-πόλεμος»: μια τουρκική ασυμμετρική επίθεση που αντιμετωπίζεται μόνον με ελληνική ασυμμετρική αντεπίθεση

H είσοδος λαθρομεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί χρόνιο πρόβλημα εδώ και τρεις δεκαετίες. Τα τελευταία ωστόσο πέντε έτη από πρόβλημα έχει καταστεί μια ασυμμετρική εισβολή μεγάλης κλίμακας, την οποία σχεδιάζει, οργανώνει και διευθύνει η Τουρκία. Τα αποτελέσματα της εισβολής, σε συνδυασμό με την χρόνια εισροή λαθρομεταναστών από την Αλβανία, τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το βιώνουμε πλέον ως μια άνευ προηγουμένου και ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, και ως οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα.

Οι “απώλειες” από τους εγκληματίες λαθρομετανάστες μετριούνται σε χιλιάδες νεκρούς Έλληνες κάθε ηλικίας, από γέροντες και γερόντισσες έως και νέους και μικρά παιδιά, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος της κλεμμένης περιουσίας. Επιπλέον, οι νόμιμες-παράνομες ελληνοποιήσεις έχουν αρχίσει να αλλοιώνουν την πραγματική θέληση του Ελληνικού λαού στα εκλογικά αποτελέσματα, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία και κυρίως για τα εθνικά μας θέματα. Αλλά γι’ αυτό φυσικά δεν φταίει η Άγκυρα… Ας ασχοληθούμε όμως μόνον με το δικό της μέρος του προβλήματος.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία με την οργανωμένη εισβολή λαθρομεταναστών έχει σκοπό να προκαλέσει σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά αλλά και αμυντικά προβλήματα, όχι μόνον στα μεθοριακά νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα. Ήδη στα νησιά υπάρχουν χιλιάδες λαθρομετανάστες μουσουλμάνοι, οι οποίοι μερικές φορές είναι περισσότεροι από τον τοπικό πληθυσμό και μάλιστα υπερέχουν στο ότι είναι στην συντριπτική πλειοψηφία νεαροί άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας. Πολλές φορές ανάμεσά τους έχουν εντοπιστεί επικίνδυνοι τρομοκράτες και μαχητές του ISIS.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι μπορεί να κάνει έστω και ένα μέρος αυτών των λαθρομεταναστών σε περίπτωση τουρκικής εισβολής. Ήδη πολλοί από αυτούς δίνουν πληροφορίες στους Τούρκους για όλα όσα βλέπουν και συμβαίνουν στα νησιά. Σε περίπτωση πολέμου μπορεί πανεύκολα να αποτελέσουν μια “μέσα από τα τείχη” εχθρική δύναμη που θα εκτελέσει σαμποτάζ υποδομών, θα επιτεθεί σε στρατόπεδα, θα προβεί σε λεηλασίες και βιασμούς, θα αποκόψει δρόμους με γυναικόπαιδα (όπως το έχουν κάνει πολλές φορές σε σιδηροδρομικές γραμμές στην ηπειρωτική Ελλάδα), ώστε να προκαλέσει χάος στο νησί. Τα ήδη υποεπανδρωμένα τάγματα των νήσων, η ελάχιστης συμμετοχής Εθνοφυλακή, και η μικρή αστυνομική δύναμη, είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν μια διπλή επίθεση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και μια παραστρατιωτική δύναμη.

Οι προσπάθειες “λύσης” του προβλήματος και τα “αντίμετρα” των εκάστοτε κυβερνήσεων μόνον γέλωτα αλλά και οργή μπορούν να προκαλέσουν. Γέλωτα, διότι οι συνεχείς “αυστηρές προειδοποιήσεις” από ανώτατους πολιτικούς άρχοντες και στρατιωτικούς υπευθύνους δεν φαίνεται όχι να τρομάζουν αλλά ούτε καν να απασχολούν την Άγκυρα, ενώ η διπλωματία της Αθήνας δεν έχει αποφέρει καμία ουσιαστική υποστήριξη από την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς παρά μόνον δηλώσεις συμπαθείας, δικαίωσης και… προειδοποιήσεις-χαϊδέματα προς τους Τούρκους. Οργή, διότι η μεταφορά των λαθρομεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα απλώς μεταφέρει το πρόβλημα σε όλη την επικράτεια, προκαλώντας τους ίδιους κινδύνους πανελλαδικά. Μια άμεση συνέπεια των πρόσφατων μεταφορών λαθρομεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι η αύξηση της ήδη εκτοξευμένης στα ύψη εγκληματικότητας και η απειλή για σημαντικές πολιτικές υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι διπλωματική. Ή για να το θέσουμε ακριβέστερα, η διπλωματική προσπάθεια δεν έχει καμία αξία και δύναμη αν δεν υποστηρίζεται με μια απειλή εκ μέρους της Ελλάδος, η οποία θα αντισταθμίζει την απειλή της λαθρομεταναστευτικής εισβολής. Η συμβατική στρατιωτική ισχύς δεν ενδείκνυται στην προκειμένη περίπτωση. Θα είχαμε κάθε δικαίωμα να θεωρήσουμε την συνέχιση των ροών λαθρομεταναστών ως “αιτία πολέμου” κατά της Τουρκίας, αλλά η στρατιωτική ισχύς μας είναι πλέον τόσο υποβαθμισμένη που δεν αρκεί πλέον ούτε καν ως αποτροπή πολέμου. Σε μια ασυμμετρική επίθεση απαιτούνται ασυμμετρικά αντίμετρα, που θα πλήξουν τον εχθρό με τρόπο ανορθόδοξο. Μόνον όταν η Τουρκία υποστεί ζημιές ανάλογες ή και χειρότερες από αυτές που αυτή μας προκαλεί, με ασυμμετρικό τρόπο, μόνον τότε μπορούμε να συζητήσουμε “υπογείως” με την Άγκυρα για την λήξη του… πολέμου.

Η απειλή που πρέπει να δημιουργήσουμε στην Τουρκία, πρέπει να είναι ασύμμετρης μορφής, “αρνήσιμη” και μη αποδείξιμη, ώστε να μην επιφέρει κυρώσεις από την διεθνή κοινότητα. Μόνον όταν ο Ερντογάν και ο κάθε άλλος Τούρκος ηγέτης υποστεί καταστροφές που τον πλήττουν πολλαπλώς, θα αναγκαστεί να σταματήσει την επίθεση και να εφαρμόσει τους διεθνείς νόμους. Ο ασυμμετρικός πόλεμος στην περίπτωση της Τουρκίας απαιτεί “μαύρες επιχειρήσεις” από μια συνδυασμένη δύναμη Υπηρεσιών Πληροφοριών και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Τα αντίμετρα τα οποία προτείνονται είναι δυστυχώς σκληρά, αλλά σε έναν “βρώμικο πόλεμο” χρειάζεται να βρωμίσεις τα χέρια σου.

Το κάψιμο διϋλιστηρίων της Σαουδικής Αραβίας με drone και η ανατίναξη μιας μεγάλης αποθήκης πυρομαχικών στην Ουκρανία με drone καταδεικνύουν επιχειρήσεις που μπορεί να αναληφθούν από Έλληνες πράκτορες ή/ και Κούρδους μαχητές στην Τουρκία. Μια σειρά επιθέσεων σε τουρκικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από “τρομοκράτες” και “αντάρτες’ θα δημιουργούσε πολλαπλώς σοβαρή οικονομική αιμορραγία στην τουρκική οικονομία.

Ένα ναυτικό “ατύχημα” στα Στενά του Βοσπόρου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε έναν από τους κύριους πόρους της Τουρκίας. Ένα δεξαμενόπλοιο με υγρό αέριο που θα ανατινασσόταν κάτω από τις γέφυρες του Βοσπόρου θα τις κατέστρεφε και θα έκοβε την χερσαία επικοινωνία της Μικρασιατικής ακτής με την ευρωπαϊκή ακτή στην Ανατολική Θράκη. Παράλληλα θα έκλεινε τα στενά και θα επέφερε ένα καίριο πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Η πρόσκτηση μιας μεγάλης ποσότητας ρωσικών ή κινεζικών φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων SA-7 και η προώθησή τους σε ομάδες Κούρδων ανταρτών στο τουρκικό Κουρδιστάν αλλά και στην Συρία, θα επέφερε σημαντικές απώλειες στα τουρκικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και UAV. Οι απώλειες αυτές θα προκαλούσαν όχι μόνον συνεχή φθορά κρίσιμων πολεμικών μέσων της Τουρκίας, αλλά και πολιτική αμφισβήτηση του Ερντογάν καθώς και λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο εντοπισμός των διακινητών λαθρομεταναστών και των χειριστών τους, Τούρκων πρακτόρων, στην Μικρασιατική ακτή του Αιγαίου, και ο “τερματισμός τους με ιδιαίτερη προκατάληψη” από Έλληνες πράκτορες θα διέλυε ή τουλάχιστον θα προκαλούσε προβλήματα στο τουρκικό δίκτυο διακίνησης λαθρομεταναστών. Επιπλέον θα τρομοκρατούσε και θα αποθάρρυνε επίδοξους διακινητές.

Στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να ξεριζωθούν όλες οι ΜΚΟ με επίσημα και “ανεπίσημα” μέσα. Τα μέλη των ΜΚΟ αποδεδειγμένα οργανώνουν και συντονίζουν όχι μόνον την εισβολή των λαθρομεταναστών αλλά και τις ταραχές στα κέντρα υποδοχής. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι διαπράττουν κατασκοπεία για γνωστούς και άγνωστους εχθρούς και “φίλους” της Ελλάδος. Η συνέχιση της παρουσίας τους στα νησιά προκαλεί ένα τεράστιο ερωτηματικό για την απροθυμία (;) ή αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να απαλλαγούν από αυτές. Αν δεν μπορούμε επίσημα να τους απελάσουμε, να τους αναγκάσουμε να φύγουν με διάφορους τρόπους…

Να ξεριζωθούν με μυστικές επιχειρήσεις τα δίκτυα της ΜΙΤ στην Δυτική Θράκη, που έχουν αφεθεί να δρουν ανεξέλεγκτα, και να υπάρξει μυστικό πρόγραμμα οικονομικής παρακμής των μουσουλμάνων της Θράκης με σκοπό την εξώθηση σε φυγή από την Ελλάδα. Η Τουρκία έτσι και αλλιώς έχει εκδιώξει με ποικίλους τρόπους όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Τέλος, θα μπορούσαμε  το αποσυρόμενο στρατιωτικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων να το στείλουμε στον αντίπαλο της Τουρκίας στην Λιβύη, της οποίας η νόμιμη αλλά ουσιαστικά άκυρη κυβέρνηση που στηρίζει η Άγκυρα, πρόσφατα μας έστειλε διάβημα με το οποίο ζητάει την χάραξη της ΑΟΖ νότια της Κρήτης με βάση τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδος και όχι τα νησιά μας. Μερικές δεκάδες αποσυρόμενα Μ48Α5 στα χέρια του στρατηγού Χαφτάρ, αντίπαλου του Ερντογάν, θα μπορούσαν να καταστρέψουν την πολιτική της Τουρκίας για περιορισμό της ελληνικής ΑΟΖ με έμμεσο τρόπο.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο