ΔΙΕΘΝΗ

Πλησιέστερα στην παραγωγή το εξαγωγικό μέσο άρμα Kaplan MT της τουρκικής FNSS

Ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu από την Τζακάρτα στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 ανέφερε δήλωση του Βιντού Παραμάτα, επικεφαλής του προγράμματος Μέσου Άρματος (ΜΤ) «Τίγρης» (Kaplan) στον κρατικό όμιλο PT Pindad της Ινδονησίας, πως οι Φιλιππίνες και το Μπανγκλαντές εξέφρασαν πρόθεση προμήθειας 40-50 μονάδων η καθεμία. Στις 5 Σεπτεμβρίου το Anadolu είχε μεταδώσει δήλωση του γενικού διευθυντή της τουρκικής FNSS, Ναΐλ Κουρτ, σύμφωνα με την οποία το Kaplan MT ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές πιστοποίησης από την Υπηρεσία Έρευνας & Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας της Ινδονησίας, διάρκειας σχεδόν τριών μηνών. Οι δύο εταιρείες συνεργάσθηκαν και θα συνεισφέρουν ισότιμα στην παραγωγή, σύμφωνα με τον Κουρτ, ο οποίος προσέθεσε πως η συνολική απαίτηση της Ινδονησίας αναφέρεται σε 200 με 400 άρματα, με μια αρχική παραγγελία για 20-25 να αναμένεται ακόμη και εντός του 2018, ενώ το 2019 αναμένεται να υπογραφεί μια εξαγωγική σύμβαση.
Ο Παραμάτα δήλωσε πως τον Οκτώβριο εφέτος θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις του Kaplan MT στις Φιλιππίνες και στο Μπανγκλαντές. Προσέθεσε πως το άρμα είναι κατάλληλο για χώρες με δύο εποχές στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως οι Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Φιλιππίνες, καθώς και για χώρες με τέσσερεις εποχές, μιας και μπορεί να λειτουργήσει σε μέγιστη θερμοκρασία 50°C και ελάχιστη -30°C.
Η FNSS είναι κοινοπραξία της τουρκικής Nurol (51%) και της βρετανικής BAE Systems (49%), ενώ συνεργάζεται από το 2014 με την PT Pindad για την ανάπτυξη του Kaplan MT με βάση τις απαιτήσεις του Στρατού της Ινδονησίας.
Το Kaplan MT βάρους 35t διαθέτει πετρελαιοκινητήρα που παρέχει λόγο ισχύος προς βάρος περίπου 20hp/ton. Η μετάδοση είναι πλήρως αυτόματη, ενώ το σύστημα κύλισης διαθέτει 6 εδαφιαίους τροχούς ανά πλευρά και ανάρτηση με απορροφητές κλονισμού και ράβδους στρέψης. Ο συνδυασμός αυτός παρέχει μέγιστη ταχύτητα 70km/h και ακτίνα δράσης 450km σε οδούς. Το όχημα μπορεί να αναρριχηθεί σε κλίση 60% και να κινηθεί σε πλευρική κλίση 30%, να υπερβεί κάθετο εμπόδιο 0,90m και όρυγμα πλάτους 2,00m.
Η ισχύς πυρός παρέχεται από τον πύργο Cockerill 3105 της βελγικής CMI, με πυροβόλο υψηλής πίεσης των 105mm και προηγμένο σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας, καθώς και με συζυγές πολυβόλο των 7,62mm. Χάρη στον πύργο αυτόν, το Kaplan MT διαθέτει υψηλή ισχύ πυρός παρά το σχετικά χαμηλό βάρος του. Σύμφωνα με την FNSS το εσωτερικό σχεδιάσθηκε προσεκτικά λαμβάνοντας υπόψη την εργονομία για το πλήρωμα και τις διαφορετικές τακτικές συνθήκες και καταστάσεις του πεδίου μάχης, περιλαμβάνοντας την οδήγηση, τη βολή, τη φόρτωση και εκφόρτωση πυρομαχικών. Ένας ειδικός τύπος καθίσματος οδηγού επιτρέπει επαρκές οπτικό πεδίο και πρόσβαση σε όλο τον εξοπλισμό. Το Kaplan MT διαθέτει επίσης Σύστημα Διαχείρισης Πεδίου μάχης (BMS) και Σύστημα Προειδοποίησης Λέιζερ (LWS) παρέχοντας τακτική επίγνωση στον διοικητή του οχήματος. Με υψηλού επιπέδου προστασία από νάρκες και βαλλιστικές απειλές, το Kaplan MT παρέχει επαρκή ισχύ πυρός εναντίον απειλών του πεδίου μάχης με υψηλή ταχύτητα αντίδρασης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χαρακτηριστικά αυτά εξασφαλίζουν επίσης υπέρτερη επιβιωσιμότητα και κινητικότητα στο πεδίο της μάχης. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει σύστημα προστασίας από Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές και Πυρηνικές (CBRN) απειλές, κλιματισμό, σύστημα αυτόματης καταστολής πυρκαγιάς και εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο