ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

PDW .300 Blackout για την USSOCOM

Έχουν περάσει ήδη τρία έτη από τότε που η Αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM) εξέφρασε την επιθυμία της για την απόκτηση ενός νέου Όπλου Ατομικής Προστασίας (Personal Defence Weapon – PDW), και ακόμη δεν έχει κάνει την επιλογή της. Παρά την απόκτηση μερικών MCX “Rattler” PDW της Sig Sauer τον Φεβρουάριο του 2018 για δοκιμές και αξιολόγηση, η USSOCOM εξακολουθεί να ψάχνει στην αγορά για ένα ελαφρύ και συμπαγές όπλο σε διαμέτρημα .300 Blackout (7,62x35).

Το πρώτο αίτημα για πληροφορίες (RFI) της USSOCOM ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2017, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 ακολούθησε μια άλλη ανακοίνωση για την αναζήτηση μιας συλλογής “λίαν αποκρύψιμου συγκροτήματος άνω κορμού (Upper Receiver Group – URG) και κοντακίου για την πλατφόρμα Μ4Α1”, σύμφωνα με το Defence Media Network. Το PDW της USSOCOM “πρέπει να αποτελείται ένα συγκρότημα .300 BLK URG, σιγαστήρα 7,62, πτυσσόμενο κοντάκιο, κάννη 5,56 για εκπαιδευτικούς σκοπούς, απάρτια που προσαρμόζονται στην επιθυμητή εργονομία και γεμιστήρες .300 BLK. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της USSOCOM, η διοίκηση σχεδιάζει να αποκτήσει 250 PDW .300 BLK εντός του οικονομικού έτους 2020.

Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση της USSOCOM αφορά την οικογένεια όπλων MDX της Maxim Defense, που παρουσιάστηκε στην έκδοση Special Operation Outlook 2020 και περιγραφόταν ως “γεννημένο από το αίτημα της USSOCOM”. To όπλο εμφανίστηκε στο SHOT Show στο Λας Βέγκας τον περασμένο Ιανουάριο περιλαμβάνοντας τις εκδόσεις MDX:505/PDX (με κάννη 5,5»), MCX:508 (με κάννη 8,5») και MDX:510 (με κάννη 10,3») σε διαμέτρημα 5,56, αλλά με την σημείωση ότι είναι διαθέσιμο σε διαμέτρημα .300 BLK που προέκυψε από τις απαιτήσεις της USSOCOM.

Το συμβόλαιο της USSOCOM με την Sig Sauer το 2018 για την αγορά μικρού αριθμού MCX “Rattler” περιλάμβανε την διευκρίνιση ότι “η διοίκηση δεν αποκλείει τους άλλους διαγωνιζόμενους” και ότι “κάθε υπεύθυνη πηγή που πιστεύει ότι είναι ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μπορεί να υποβάλλει μια δήλωση ικανότητα ή πρόταση, που θα αξιολογηθούν από την υπηρεσία”.

H απαίτηση της USSOCOM για ένα όπλο προορισμένο για μάχη ακραίας εγγύς απόστασης (Extreme CQB) σε διαμέτρημα “τυφεκίου” καταδεικνύει την ανεπάρκεια του 5,56x45 ακόμα και σε πολύ μικρές αποστάσεις όσο αφορά την ανασχετική του δύναμη (stopping power), ήτοι να καθιστά άμεσα ανίκανο τον αντίπαλο να αντιδράσει και να πατήσει την σκανδάλη, θέμα ζωής ή θανάτου σε συμπλοκές σε πολύ μικρές αποστάσεις.

Το πρόγραμμα PDW .300 BLK της USSOCOM προσθέτει μια ακόμα σημαντική απόδειξη της ανάγκης αλλαγής διαμετρήματος σε μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που ακόμα διαθέτουν όπλα 5,56. Ήδη οι SAS, SBS, Delta Force και άλλες ΝΑΤΟικές SOF έχουν αλλάξει τους άνω κορμούς των Μ4Α1 με κάννες .300 BLK, ενώ η GIGN επέλεξε την αραβίδα BREN 2 σε 7,62x39, που έχει σχεδόν τα ίδια βαλλιστικά με το .300 BLK. Το 5,56 συνδέονται και οι αυξημένες εμπλοκές όταν χρησιμοποιείται σιγαστήρας, ενώ με το .300 BLK το φαινόμενο εξαφανίζεται.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο