ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Παρουσίαση προπλάσματος του Hürjet στο Farnborough

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ) παρουσίασε στην αεροπορική επίδειξη Farnborough –που διεξάγεται μεταξύ 16 και 22 Ιουλίου στο Λονδίνο– πρόπλασμα του αεριωθούμενου προκεχωρημένης εκπαίδευσης και ελαφρού επιθετικού αεροσκάφους Hürjet. Σύμφωνα με την εταιρεία, εγκαινίασε το έργο στις 14 Αυγούστου 2017 με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) και της διεθνούς αγοράς.
Κύριος σκοπός του έργου είναι η αντικατάσταση των υπαρχόντων εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-38 της THK. Η διαμόρφωση ελαφρού επιθετικού αεροσκάφους του Hürjet θα μοιράζεται τον ρόλο του F-16 ως Εκπαιδευτικό Εισαγωγής Σε Μαχητικά (LIFT) και σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS) στη δεκαετία του 2020 με το φορτίο του των 3.000 kg.
Οι κύριοι σκοποί του προγράμματος είναι:
• Εκπλήρωση των επιχειρησιακών, λειτουργικών απαιτήσεων και απαιτήσεων επιδόσεων σχετικά με αεριωθούμενα εκπαιδευτικά και ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας ένα εγχώριο σύστημα με χρήση διαθέσιμων τεχνολογιών, ώστε να τηρηθεί χαμηλά το κόστος προμήθειας και κυριότητας.
• Αντικατάσταση του σημερινού στόλου Τ-38 της ΤΗΚ που απαρτίζεται από 70 αεροσκάφη περίπου. Ο όγκος παραγωγής μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες Ελαφρού Επιθετικού Αεροσκάφους της ΤΗΚ και/ ή δυνητικών πελατών.
Η μέγιστη ταχύτητα του Hürjet θα είναι Mach 1,2 και η επιχειρησιακή οροφή 45.000 ft. Το αεροσκάφος θα διαθέτει σύγχρονα συστήματα πτήσης, αποστολής και εκπαίδευσης. Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το μήκος του αεροσκάφους θα είναι 13,4 m και το εκπέτασμα των πτερύγων του 11 m.
Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο