ΔΙΕΘΝΗ

Ocean Trader: Πλοίο- μυστική βάση Ειδικών Δυνάμεων

To Αμερικ. Ναυτικό ολοκλήρωσε την μετατροπή του εμπορικού πλοίου RO/RO (Roll On/Roll Off) MV Craigside σε πλωτή βάση επιχειρήσεων για τις μονάδες της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM). Οι εργασίες άρχισαν το 2014 και έφτασαν το συνολικό κόστος των 80 εκατ. δολαρίων, περιλαμβάνοντας κατασκευή ελικοδρομίου για δύο μεγάλα ελικόπτερα, και ένα υπόστεγο για τρία ελικόπτερα.

Η ράμπα για τα οχήματα παραμένει στην πρύμνη. Επιπλέον, το πλοίο διαθέτει χώρους αποθήκευσης σκαφών RHIB 11 μ. και CCA (Combat Craft Assault) 12,8 μ., καταπέλτες εκτόξευσης UAV όπως το Scan Eagle, και καταδυτικό θάλαμο για την εξαπόλυση βατραχανθρώπων. Ειδικοί χώροι χωρίς παράθυρα έχουν διαμορφωθεί για τα κέντρα επικοινωνιών και τακτικών επιχειρήσεων που ελέγχουν Ειδικές Επιχειρήσεις. Το 2015 το πλοίο μετονομάστηκε σε Ocean Trader και εθεάθη στην Κρήτη τον Μάιο του 2016, στο Γιβραλτάρ τον Μάιο του 2017 και στο Άμστερνταμ τον Αύγουστο του ιδίου έτους. Άλλες θεάσεις του έχουν καταγραφεί στην Βαλτική, τον Περσικό και την Μαύρη Θάλασσα.

Η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου-βάση είναι 36 χλμ. ανά ώρα, ακόμη και σε τρικυμιώδη θάλασσα. Τα καύσιμά του του επιτρέπουν την διάνυση 14.000 χλμ. ενώ μπορεί να ανεφοδιάζεται εν πλω, όπως τα πολεμικά πλοία. Το πλήρωμα του αποτελούν 50 ναυτικοί, οι οποίοι έχουν ειδική άδεια ασφαλείας, ενώ υπάρχει και δεύτερο πλήρωμα, ώστε οι ναυτικοί να λαμβάνουν την άδειά τους χωρίς να σταματά η συνεχή πλεύση του Ocean Trader. Οι ενδιαιτήσεις του πλοίου επιτρέπουν την μακροχρόνια φιλοξενία 200 κομμάντος ή συμβασιούχων (που χειρίζονται ειδικά ηλεκτρονικά ή φορτωτικά συστήματα). Αν και το Ocean Trader διαθέτει το σύστημα παρακολούθησης Automatic Identification Systems (AIS), τον περισσότερο χρόνο αυτό είναι ανενεργό, λόγω της μυστικής φύσης των ειδικών αποστολών που διεξάγουν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων που μεταφέρει.  

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο