ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

NGSW ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Στις 28 Μαρτίου ο Αμερικ. Στρατός ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 29.046 τυφέκια Next Generation Squad Weapon (NGSW) από την Sig και την LoneStar Future Weapons, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την τελική επιλογή του νέου τυφεκίου μάχης σε διαμέτρημα 6,8 GP. Το 2021 είχαν αγοραστεί 3.000 όπλα ενώ το 2022 θα αποκτηθούν 12.000. Η τελική απόφαση για το ποιό από τα δύο όπλα θα επιλεγεί αναμένεται σε μία περίοδο ενός έτους.
Ήδη το Σύστημα Ελέγχου Πυρός έχει επιλεγεί και προέρχεται από την Vortex Οptics. Ο αριθμός των 250.000 ΣΕΠ για τα επόμενα 10 έτη καταδεικνύει και τον αριθμό των τυφεκίων NGSW 6.8 GP που θα αποκτήσει ο Αμερικανικός Στρατός εις αντικατάσταση των Μ16Α2/Μ4 5,56.
Η επιμονή του Αμερικ. Στρατού για ένα πανίσχυρο τυφέκιο για τον τυφεκιοφόρο Πρώτης Γραμμής καταδεικνύει την σημασία του στρατιώτη σε μία εποχή που κυριαρχείται από πυραυλικά συστήματα και άλλα όπλα υψηλής/ πολύ υψηλής τεχνολογίας. Παρά την αναμφισβήτητη σημασία και τον κυρίαρχο ρόλο των πυραυλικών συστημάτων, των βαριών δυνάμεων (τεθωρακισμένα) και της αεροπορίας, ο τυφεκιοφόρος εξακολουθεί να είναι αναντικατάστατο συστατικό της μάχης και εν τέλει της νίκης στο έδαφος. Ως εκ τούτου, ο Αμερικ. Στρατός δημιουργεί έναν σούπερ-τυφεκιοφόρο που θα επηρεάζει σε υπερθετικό βαθμό το πεδίο της μάχης σε τακτικό επίπεδο, με σκοπό την κατ’ επέκταση επιρροή σε επιχειρησιακό, ακόμα και στρατηγικό επίπεδο.
Η ισχύς του νέου διαμετρήματος είναι εντυπωσιακή και σε συνδυασμό με το ΣΕΠ δίνει στον τυφεκιοφόρο και γενικότερα στο Πεζικό πρωτόγνωρες ικανότητες. Ένας τυφεκιοφόρος, που χωρίς να είναι ελεύθερος σκοπευτής, μπορεί να εξουδετερώνει με υψηλά ποσοστά επιτυχίας πρώτης βολής εχθρικό προσωπικό στα 600 μ., είναι ένα πολύ επικίνδυνο οπλικό σύστημα. Ο αντίπαλός του για να ανταποδώσει πυρά ανάλογης αποτελεσματικότητας θα πρέπει να πλησιάσει στα 400 μ. αν διαθέτει τυφέκιο 7,62×51 (με ACOG) ή στα 250 μ. αν διαθέτει αραβίδα Μ4 (με ACOG). Δηλαδή για 200 μ. στην πρώτη περίπτωση ή για 350 μ. στην δεύτερη, ο αντίπαλος που επιτίθεται ή αμύνεται θα είναι ουσιαστικά ανίκανος να προκαλέσει απώλειες ή να καθηλώσει τον εχθρό με το NGSW. Αυτά σε περιβάλλον υπαίθρου με μεγάλα πεδία βολής, όπως είναι η έρημος, η σαβάνα, το γυμνό ορεινό έδαφος, αλλά και οι πόλεις, που ας μην ξεχνάμε διαθέτουν μεγάλες λεωφόρους, ενώ οι συμπλοκές από οροφή σε οροφή είναι κάτι σύνηθες.
Η ισχύς του νέου διαμετρήματος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε μάχη σε αστικό περιβάλλον. Η περίπτωση της Ουκρανίας είναι χαρακτηριστική. Ο Ουκρανικός στρατός, για να γλιτώσει την υπεροχή του αντίπαλου Ρωσικού σε αγώνα σε ανοικτό πεδίο, επέλεξε να πολεμήσει μέσα στις πόλεις. Παρά τις πυραυλικές επιθέσεις, την χρήση αρμάτων μάχης, ΤΟΜΑ, χιλιάδων φορητών αντιαρματικών υψηλής τεχνολογίας, αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων κ.λπ., ο τυφεκιοφόρος απεδείχθη κύριος παράγων “ελέγχου” εδάφους. Αν δεν είχε εξουδετερωθεί και η παραμικρή αντίσταση πεζικαρίων, μία περιοχή, μία πόλη δεν μπορούσε να θεωρηθεί πλήρως ελεγχόμενη.
Το περιβάλλον στο οποίο πολέμησαν οι δύο στρατοί επέτρεπε την κάλυψη μέσα σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα, εργοστάσια και άλλες πολύ “σκληρές” δομές. Κάθε στρατιώτης είχε το πλεονέκτημα να παρεμβάλλεται ένας τοίχος εμπρός του, διαφόρων παχών και τύπου υλικών, από μονότουβλο, μέχρι τσιμέντο, και τσιμέντο με οπλισμένο σκυρόδεμα. Ακόμα δε να παρεμβάλλονται οχήματα, από απλά ΙΧ έως φορτηγά, λεωφορεία, ακόμα δε οδοφράγματα από διάφορα σκληρά υλικά. Σε αυτό το περιβάλλον η ισχύς της βολίδας, η διατρητικότητά της είχε μεγάλη σημασία. Ωστόσο, και οι δύο αντίπαλοι έφεραν όπλα διαμετρήματος 5,45×39, ένα φυσίγγιο ανίσχυρο να διαπεράσει αυτά τα εμπόδια, χωρίς να υπολογίσουμε και τους θώρακες που έφεραν οι περισσότεροι στρατιώτες. Το αποτέλεσμα ήταν η εξουδετέρωση ακόμα και απλών θέσεων μάχης σε κτίρια να απαιτεί χρήση βομβίδων, φορητών αντιαρματικών όπλων, βαρέων πολυβόλων πεζικού, και πυροβόλων αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ.
Το NGSW θα προσφέρει στον Αμερικανό Τυφεκιοφόρο ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε μάχες πόλεων: οι πανίσχυρες βολίδες του, θα μπορούν να διαπεράσουν τοίχους, οχήματα και άλλα εμπόδια, και να παραμένουν φονικές κατά των ανθρώπινων στόχων. Τοίχοι και απλές οχυρώσεις με αμμόσακκους, δεν θα προσφέρουν ουσιαστικά καμία προστασία. Το ίδιο θα συμβεί και σε θωρακισμένα οχήματα – όπως π.χ. αυτά που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές – τα οποία θα είναι εύκολη λεία κάθε τυφεκιοφόρου, όταν στην παρούσα σύγκρουση έπρεπε να βληθούν με ένα φορητό αντιαρματικό. Τα οπτικά αρμάτων μάχης επίσης μπορεί να κινδυνεύουν από πυρά ακριβείας με τις ισχυρότατες βολίδες 6.8. Ελικόπτερα σε αιώρηση/ προσγείωση θα υφίστανται βαριές ζημιές από αυτές τις βολίδες.
Επιπλέον, κάθε γνωστή σωματική θωράκιση καθίσταται στην ουσία σκέτο βάρος, καθώς η βολίδα 6.8 μπορεί να διαπεράσει κάθε τύπο θωράκισης μέχρι τα 400 μ. Μία αλήθεια που οδηγεί στην επανεκτίμηση της σωματικής θωράκισης ως προστατευτικής από βολίδες ή απλώς από θραύσματα… γλιτώνοντας βάρος και αυξάνοντας την ευελιξία/ ευκινησία του στρατιώτη, που ίσως είναι πιο «σωτήριες».
Είδαμε τους Ρώσους αλεξιπτωτιστές να καταλαμβάνουν αεροδρόμια. Τα μοναδικά μέσα αντιμετώπισης ήταν τα φορητά αντιαεροπορικά Stinger. Σε περίπτωση που μία μονάδα με όπλα NGSW αμύνετο σε ένα αεροδρόμιο, κάθε τυφεκιοφόρος θα μπορούσε στα 600-800 μ. να εκτελεί πυρά μεγάλης ακρίβειας εναντίον του πιλοτηρίου των ελικοπτέρων και των κινητήρων τους, προκαλώντας βαριές απώλειες. Χάρις στο μεγάλο δραστικό/ αποτελεσματικό βεληνεκές, μία μικρή μονάδα Πεζικού θα μπορούσε να αναχαιτίσει μία αεραπόβαση ή έστω να προκαλέσει βαριές απώλειες στα μεταφορικά ελικόπτερα.
Καθώς η ανθρωπότητα εισέρχεται σε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο, που ξεκίνησε “θερμός” και δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί “ψυχρός” ή “θερμότερος” έως και “καυστικός”, το Αμερικανικό Πεζικό κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας μίας μικρής, επαγγελματικής αλλά άκρως αποτελεσματικής και φονικής δύναμης. Σίγουρα, τα 250.000 NGSW και η ανάλογη δύναμη προσωπικού που αντιπροσωπεύουν, δεν αρκούν στον Αμερικ. Στρατό για να διεξάγει έναν παγκόσμιο πόλεμο ή έστω πολλαπλούς πολέμους ισχυρής έντασης/ μεγάλης διάρκειας. Οι εφεδρείες αποδεικνύονται πολύτιμες, και σίγουρα στρατεύματα Β’ ή και Γ’ ποιότητας θα είναι άκρως πολύτιμα για να καλυφθούν τα μέτωπα. Ωστόσο, οι μικρές δυνάμεις κρούσης Πεζικού υψηλής ισχύος/ υψηλής τεχνολογίας θα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη και την έκβαση μαχών και εκστρατειών ανά τον κόσμο.
Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο