ΔΙΕΘΝΗ

Νέο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού του SA-80 σε επίπεδο Α3

 

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει μέσα στα επόμενα 5 έτη το ποσό των 75 εκατομμυρίων λιρών (86, 4 εκατομμύρια Ευρώ) για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση τυφεκίων SA80 που διαθέτει στο επίπεδο Α3. Το πρόγραμμα αφορά 44.000 μονάδες και ανατέθηκε στην γερμανική Η&Κ.
Το SA80, που έχει μείνει γνωστό στα χρονικά του Βρετανικού Στρατού ως “το όπλο που αρνείται να δουλέψει” και ως ο «δημόσιος υπάλληλος» (δηλαδή δουλεύει όποτε θέλει), ταλανίζει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας από την δεκαετία του 1980, οπότε και εισήχθη σε υπηρεσία. Παρά τα διαρκή παράπονα από το προσωπικό και τα απανωτά προγράμματα “βελτίωσης”, “επανασχεδιασμού” και εκσυγχρονισμού, το όπλο ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στα επιθυμητά όρια αξιοπιστίας μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικές μονάδες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ουδέποτε αποδέχτηκαν το SA80 και χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν εισαγόμενα όπλα όπως το Diemaco C8 και το HK416.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον Α’ Πόλεμο του Κόλπου η αναφορά LANDSET του στρατού υπέδειξε 50 και πλέον λάθη και αδυναμίες του SA80, τα οποία υπέσκαπταν την αξιοπιστία και διαθεσιμότητα του. Μετά από αυτό, το απόθεμα αναβαθμίστηκε στο επίπεδο Α1 (το 1992) χωρίς να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα μιας εξ’ αρχής λανθασμένης σχεδίασης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα ακόμη πρόγραμμα αναβάθμισης στη δεκαετία του 2000 (και πάλι από την γερμανική Η&Κ) που έφερε το τυφέκιο στο επίπεδο SA80A2. Ένας αριθμός 200.000 μονάδων ανακατασκευάστηκε/ αναβαθμίστηκε τότε με κόστος 400 λιρών ανά τεμάχιο (συνολικά 80 εκατομμύρια σε τιμές της εποχής), χωρίς να λυθούν όλα τα προβλήματα αξιοπιστίας.

Το τωρινό και τελευταίο πρόγραμμα περιλαμβάνει την τοποθέτηση νέου άνω κορμού , μονοκόμματης ράγας Picatinny, πρόσθιας λαβής και φακού. Τα όπλα αναμένεται να βαφούν σε ένα νέο καφέ χρώμα (Cerakote) και θα αποκτήσουν νέους μοχλούς ασφάλειας/ επιλογέα πυρός και λοιπές εσωτερικές βελτιώσεις. Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα κοστίζουν περί τα 1.955 Ευρώ ανά μονάδα, τιμή εξωφρενική για ανακατασκευή ενός παλαιού τυφεκίου τη στιγμή που ένα ολοκαίνουργιο ΗΚ416 κοστίζει “μόλις” 1.600 Ευρώ (1.795 USD) για αγορές λίγων τεμαχίων από χονδρεμπόρους !

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο