ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Μια αποκαλυπτική φράση του Αλ. Τσίπρα για τους 8 που πέρασε απαρατήρητη

Σήμερα ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης συμπληρώνουν 5 μήνες κράτησης σε τουρκικές φυλακές, χωρίς να τους έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες, κατάσταση νομότυπη μετά την ουσιαστική κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ευάγγελος Α. Παγώτσης

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα συνδέσει δημόσια την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με την παράδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Τότε ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την παράδοση των 8 και έκτοτε το επαναλαμβάνει συχνά. Ενδεικτικά την 1η Απριλίου 2018 στην Αντιόχεια δήλωσε: «Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει ότι “σε 10-15 μέρες θα το κανονίσω”. Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη το κανονίζει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν.»
Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ στις 14 Ιουνίου 2018 ο Αλ. Τσίπρας ερωτήθηκε από τον Αλ. Παπαχελά, «είπατε κάτι τέτοιο; Ή κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν κάτι παρόμοιο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα μπορούσα να έχω πει κάτι τέτοιο, κύριε Παπαχελά, διότι έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών σε ένα ευνομούμενο κράτος, όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Άρα λέει ψέματα ο κύριος Ερντογάν;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Παπαχελά, δεν ξέρω τι κατάλαβε από αυτό το τηλεφώνημα, ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν. Βεβαίως του είπα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει “ανοιχτή πόρτα” στους πραξικοπηματίες, δεν είναι οι πραξικοπηματίες καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα. Το είπα και δημόσια. Και του είπα πως εκτιμώ ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.»
Αποδεικνύεται λοιπόν από το κείμενο της συνέντευξης όπως είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του πρωθυπουργού, πως σχεδόν 23 μήνες μετά την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν, ο Αλ. Τσίπρας εξακολουθούσε να βρίσκεται σε πλάνη για τα κριτήρια με βάση τα οποία η ελληνική Δικαιοσύνη αποφασίζει για την έκδοση κρατουμένων στο εξωτερικό. Πίστευε δηλαδή πως η Δικαιοσύνη αποφασίζει υπέρ ή κατά της έκδοσης εξετάζοντας την ουσία της υπόθεσης για την οποία κατηγορούνται οι κρατούμενοι, ενώ στην πραγματικότητα κρίνει αποκλειστικά και μόνον εάν θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης και θα έχουν δίκαιη δίκη στο κράτος όπου θα εκδοθούν, όπως ήταν και είναι πασίγνωστο!
Ατυχώς η τερατώδης αυτή επίδειξη άγνοιας του πρωθυπουργού πέρασε απαρατήρητη από τους τρεις ερωτώντες δημοσιογράφους, ή τουλάχιστον δεν επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης. Δεν φαίνεται επίσης να υπήρξε επισήμανση της απαράδεκτης φράσης και της σημασίας της μέχρι σήμερα στο διαδίκτυο.
Το ζήτημα είναι μείζον, επειδή η φράση του πρωθυπουργού καθιστά εντελώς αναξιόπιστη τη διαβεβαίωση πως «δεν θα μπορούσα να έχω πει κάτι τέτοιο»! Στην πραγματικότητα θα μπορούσε να έχει πει οτιδήποτε, ακριβώς επειδή αγνοούσε αποδεδειγμένα το κριτήριο των αποφάσεων της Δικαιοσύνης για την έκδοση ή όχι κρατουμένων! Δικαιούται λοιπόν να διερωτηθεί κανείς εάν αγνοούσε μόνον αυτό, ή και την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης στην υπόθεση συνολικά!
Το πρόβλημα επομένως δεν είναι «τι κατάλαβε από αυτό το τηλεφώνημα» ο Ερντογάν, αλλά αυτό που του είπε ο Αλ. Τσίπρας. Διότι εάν ο πρώτος κατάλαβε ακριβώς αυτό που του είπε ο δεύτερος, τότε πολύ φυσικά ο Ερντογάν θεωρεί πως η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών επειδή έκρινε πως δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα!

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο