ΔΙΕΘΝΗ

Μέριλαντ: Πυροβόλησε την αστυνομία και του ζήτησαν συγνώμη!

Η αστυνομία του Μέριλαντ ζήτησε μέσω του διοικητού του τμήματος στην κομητεία Πρίνς Τζόρτζ, κου. Hank Stawinski, συγνώμη από κάτοικο της περιοχής για την ταλαιπωρία και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο σπίτι του, όταν πάνοπλη ομάδα αστυνομικών γκρέμισε την πόρτα και εισέβαλε σε αυτή. Οι αστυνομικοί αναζητούσαν ένα σπίτι από το οποίο γινόταν διακίνηση ναρκωτικών και με κάποιο τρόπο έφτασαν λανθασμένα σε… άσχετη διεύθυνση.Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου, μια ομάδα αστυνομικών που εκτελούσε ένταλμα έρευνας και σύλληψης για ναρκωτικά, έσπασε με κριό την πόρτα διαμερίσματος, στο οποίο μένει ένας άνδρας με την ανήλικη κόρη του με προτεταμένα όπλα. Ο πρώτος από αυτούς πυροβόλησε κατά του ιδιοκτήτη αλλά ευτυχώς αστόχησε. Ο πολίτης, αντιλαμβανόμενος την επίθεση μέσα στο άσυλό του, άρπαξε το λειόκαννο τυφέκιο που είχε για προστασία και πυροβόλησε κατά των “κακοποιών” που μπήκαν στο σαλόνι του, τραυματίζοντας δύο. Αμέσως μετά, διακρίνοντας τα αστυνομικά σήματα, πέταξε το όπλο στο έδαφος και άρχισε να φωνάζει προς τους άνδρες να προσέξουν γιατί η κόρη του βρίσκεται στο σπίτι.

Η άμεση αντίδραση του εκτόνωσε την κατάσταση, γιατί κατάφερε να επικοινωνήσει μέσα στο χάος που επικρατούσε, και για καλή τύχη όλων, οι υπόλοιποι αστυνομικοί δεν άρχισαν να πυροβολούν, όπως ο θερμοκέφαλος συνάδελφός τους. Τελικά έγινε αντιληπτό το μέγεθος της… γκάφας, και η ομάδα αποχώρησε, αφού οι δύο τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τους τραυματισμούς, αφού, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας: “πολύ λογικά ο πολίτης υπέθεσε ότι δέχεται επίθεση και η αντίδραση του είναι δικαιολογημένη”, για να προσθέσει ότι “ο άνθρωπος φοβήθηκε για την ασφάλεια του τέκνου του. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η έρευνα μας οδήγησε σε λάθος διεύθυνση, στην προσπάθεια μας να συλλάβουμε έναν έμπορο ναρκωτικών. Θα ήταν άπρεπο να διωχθεί ποινικά αυτός ο άνδρας για τις ενέργειές του”.

Ως αποτέλεσμα του περιστατικού, η αστυνομία του Μέριλαντ σταμάτησε προσωρινά την εκτέλεση ενταλμάτων έρευνας/σύλληψης μέχρι να αναθεωρηθούν οι διαδικασίες, ώστε να μην προκύψουν μελλοντικά παρόμοια λάθη. Ευτυχώς για την αμερικανική κοινωνία, οι (εκλεγμένοι από τους πολίτες) εκπρόσωποι του Νόμου σέβονται την δημοκρατία και το λαό που υπηρετούν. Αυτό τους δίνει το σθένος να παραδέχονται τα ανθρώπινα λάθη, τους και να μην προσπαθούν να τα “κουκουλώσουν” αυθαιρετώντας. Με όλα του τα σφάλματα, το σύστημα επιβολής του νόμου στη χώρα αυτή παραμένει μακράν το δημοκρατικότερο στον σύγχρονο κόσμο.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο