ΔΙΕΘΝΗ

Μαχητικά κρούσης F-35A και τεθωρακισμένα τροχοφόρα Jaguar & Griffon για το Βέλγιο

Το Υπουργείο Άμυνας του Βελγίου ανακοίνωσε στις 26 Οκτωβρίου 2018 σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης για προμήθειες αμυντικού υλικού. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν η προμήθεια 34 μαχητικών κρούσης F-35A Lightning II με κόστος €4.011 εκατ, για την αντικατάσταση 54 εκσυγχρονισμένων F-16AM/BM της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η προμήθεια θα περιλάβει δύο κέντρα εξομοιωτών πτήσης, εξοπλισμό και συστήματα επιχειρησιακής και τεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών στη μητρική τους βάση και σε μακρινές μετασταθμεύσεις, καθώς και κάσκες προβολής δεδομένων υψηλής τεχνολογίας. Οι αφίξεις των F-35A αναμένεται να αρχίσουν το 2023.
Στις 18 Ιανουαρίου 2018 η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ είχε ειδοποιήσει το Κογκρέσο για δυνητική Αλλοδαπή Στρατιωτική Πώληση (FMS) στο Βέλγιο, με αντικείμενο 34 μαχητικά κρούσης F-35A Lightning II, τέσσερεις εφεδρικούς κινητήρες F135 και συναφή υλικά και υπηρεσίες, εκτιμώμενου κόστους $6,53 δις. Στις 22 Μαρτίου 2017 το Βέλγιο είχε εκδώσει Αίτημα Προσφορών Κυβερνήσεων (RfGP) για 34 μαχητικά αεροσκάφη, στο οποίο ανταποκρίθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο με το Eurofighter Typhoon και οι ΗΠΑ με το F-35A. Η Boeing και η σουηδική Υπηρεσία Αμυντικού Υλικού (FMV) αρνήθηκαν να καταθέσουν προσφορά. Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας υπέβαλε προσφορά στρατηγικής συνεργασίας με βάση το Rafale, η οποία αγνοούσε τους όρους του RfGP.
Το βελγικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης την προμήθεια 60 τροχοφόρων 6×6 τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης και μάχης Jaguar, καθώς και 382 Griffon 6×6 μεταφοράς προσωπικού, συνοδευόμενων από συστήματα επικοινωνιών και ανταλλακτικά, συνολικής αξίας €1,5 δις. Οι δύο τύποι οχημάτων αναπτύσσονται στο πλαίσιο του γαλλικού προγράμματος χερσαίων δυνάμεων Scorpion. Γαλλία και Βέλγιο θα δημιουργήσουν κοινή οργάνωση εκπαίδευσης και εφοδιαστικής υποστήριξης. Η είσοδος σε υπηρεσία των οχημάτων αυτών προβλέπεται για την περίοδο 2025-2030, ενώ η στενή συνεργασία με τη Γαλλία για το πρόγραμμα αυτό αρχίζει άμεσα.
Ανακοινώθηκε επίσης η έναρξη διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την προμήθεια δύο Ανεπάνδρωτων Εναέριων Συστημάτων (UAS) Μέσου Υψόμετρου, Μακράς Διάρκειας πτήσης (MALE) Sky Guardian (MQ-9B). Σύμφωνα με ενημέρωση προς το βελγικό κοινοβούλιο στις 24 Οκτωβρίου, κάθε σύστημα κόστους €180 εκατ. θα περιλαμβάνει δύο αεροχήματα και σταθμό ελέγχου εδάφους, ενώ οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν το 2021 και 2022. Ακόμη δύο συστήματα Sky Guardian με τέσσερα αεροχήματα συνολικά θα αποκτηθούν προ του 2030.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο