Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2019 οι Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς Κύπρου εμφανίστηκαν με τον νέο οπλισμό τους ισραηλινής προέλευσης. Η Ε.Φ. υιοθέτησε το ισραηλινό τυφέκιο σχεδίασης bullpup Tavor Χ-95 5,56x45 και το ελαφρύ πολυβόλο Negev SF G5 5,56x45 για την Διοίκηση Καταδρομών – ΓΕΕΦ, ενώ σταδιακά αναμένεται να εξοπλίσει όλες τις μονάδες Πεζικού της ΕΦ.
Ο Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων (ΛΕΕ), ωστόσο, έχει εξοπλιστεί με το τυφέκιο/ αραβίδα FN SCAR-L (Mk16) Standard (πιθανώς και CQC) 5,56×45, το τυφέκιο ακροβολιστή/ ελεύθερου σκοπευτή FN SCAR–H TPR (Tactical Precision Rifle) και το ελαφρύ πολυβόλο Minimi 5,56×45. Στο FN SCAR-H TPR βασίστηκε το παρόμοιο Mk20 SSR (Sniper Support Rifle) που έχει υιοθετήσει η Αμερικ. Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM). Το SCAR–H TPR με την σειρά του βασίζεται στο SCAR–H Mk17 και διαθέτει κάννη 20’’ ενώ προσφέρει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 1.000 μ. για στόχους σημείου. Για να ισοφαριστεί ωστόσο η αδυναμία του διαμετρήματος 5,56 στο νέο τυφέκιο και ελαφρύ πολυβόλο του ΛΕΕ, η μονάδα έχει διατηρήσει – όπως φαίνεται στην παρέλαση – και το οπλοπολυβόλο RPKM σε μια εκσυγχρονισμένη έκδοση με συνθετικό κοντάκιο του RPK-74 αλλά σε διαμέτρημα 7,62x39.
Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της Διοίκησης Ναυτικού, έχει προμηθευτεί επίσης το τυφέκιο FN SCAR–L Mk16 STD (standard) με κάννη 14’’ (355 χλστ.) και και το Mk16 CQC (Close Quarters Combat) με κάννη 10’’ (254 χλστ.) αλλά στην φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εμφανίστηκε τμήμα με Tavor X-95 σε χρώμα μαύρο, σε αντίθεση με τα Tavor της ΔΚΔ που έχουν χρώμα μπεζ ερήμου.
Ta Tavor της ΕΦ είναι πιθανότατα το μοντέλο Tavor 380 με κάννη μήκους 380 χλστ. (15») με συνολικό μήκος 640 χλστ. Στην παρέλαση φαίνεται και το μοντέλο Tavor με βομβιδοβόλο. Να σημειώσουμε ότι το X95-GL αποτελεί ένα ξεχωριστό μοντέλο με ικανότητα τοποθέτησης βομβιδοβόλου, το οποίο εξέλειψε μετά την ανάπτυξη του βομβιδοβόλου IWI GL40, το οποίο τοποθετείται σε κάθε Tavor X-95, και το οποίο πιθανότατα έχει αποκτήσει η ΕΦ και η ΔΚΔ. Δεν είναι γνωστό, αλλά μπορεί να έχει αποκτηθεί και η έκδοση X-95L 419 με κάννη 419 χλστ. (συνολικό μήκος 670 χλστ.) με ημιαυτόματη μόνον λειτουργία, έχοντας σκοπό να χρησιμοποιείται ως όπλο ακροβολιστή με διόπτρα μεγάλης μεγέθυνσης, όπως η ACOG για βολές μέχρι τα 400 μ.
Το ελαφρύ πολυβόλο Negev που απέκτησε η Διοίκηση Καταδρομών – ΓΕΕΦ αποτελεί την έκδοση SF NG5, με το SF να σημαίνει “Special Forces” και το NG5 την πλέον εξελιγμένη έκδοση του Negev σε διαμέτρημα 5,56x45. Η έκδοση SF διαθέτει βραχύτερη κάννη μήκους 330 χλστ. (12,99’’) με ραβδώσεις 1:7″. Στο αριστερό εμπρός τμήμα του χειροφυλακτήρα βρίσκεται ενσωματωμένη η χειρολαβή Negev Assault Grip (NAG), για χρήση του όπλου σε τακτικές εφόδου. Το σκελετοποιημένο κοντάκιο έχει αντικατασταθεί με ένα τύπου Μ4 – πιθανότατα το GLR-16 CP ή το GLR-16 PCP της FAB Defense –, το οποίο ρυθμίζεται κατά μήκος, ενώ διαθέτει και στήριγμα παρειάς ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος.
Το κοντάκιο τύπου Μ4 εξακολουθεί να διπλώνει αλλά από την αριστερή πλευρά. Μια καλύτερη επιλογή για τα κυπριακά Negev θα ήταν να παραγγελθούν με το κοντάκιο GL–SHOCK CP ή GL–SHOCK PCP, επίσης της FAB Defense, το οποίο διαθέτει μηχανισμό απόσβεσης της ανάκρουσης με ένα χρωμιωμένο εσωτερικό ελατήριο. Το όφελος θα ήταν σημαντικό για την αύξηση του ελέγχου και της ακρίβειας του πολυβόλου, ιδιαίτερα σε χρήση εφόδου. Φυσικά τίποτα δεν απαγορεύει την αντικατάστασή του ακόμη και τώρα, έστω ως ατομική επιλογή και με ιδιωτική πρωτοβουλία του χρήστη.
Η ταχύτητα εξόδου στομίου κάννης του SF NG5 ανέρχεται σε 850 μ.α.δ (2.789 π.α.δ), αντί των 915 μ.α.δ (3.002 π.α.δ) του στάνταρ μοντέλου. Μειωμένο είναι και το μέγιστο δραστικό βεληνεκές του SF NG5, ανερχόμενο στα 800 μ., όταν του στάνταρ μοντέλου είναι 1.000 μ. Πάντως, για όπλο 5,56 και οι δύο τιμές είναι καθαρά θεωρητικές, με τα πρακτικά-αποτελεσματικά βεληνεκή να ανέρχονται στα 400-500 μ. Το βάρος του SF NG5 είναι 7,65 κιλά, όταν του στάνταρ μοντέλου είναι 7,6 κιλά.
Παρά την οπτική εντύπωση ότι το Negev είναι πιο ελαφρύ από το βελγικό πολυβόλο Minimi, στην πραγματικότητα είναι λίγο βαρύτερο, καθώς η στάνταρ έκδοση του Minimi με σταθερό κοντάκιο ζυγίζει 7,1 κιλά, ενώ η έκδοση Minimi Para ζυγίζει 7,44 κιλά. Το μήκος του SF NG5 ανέρχεται σε 890 χλστ. με το κοντάκιο πλήρως εκτεταμένο, ή σε 680 χλστ. με το κοντάκιο πλήρως συνεπτυγμένο. Εδώ το ισραηλινό πολυβόλο υπερέχει ελαφρώς του Minimi Para, το οποίο με πλήρως εκτεταμένο κοντάκιο έχει μήκος 914 χλστ. και με πλήρως συνεπτυγμένο 766 χλστ.
Η τροφοδοσία του SF NG5 γίνεται με ταινία 150 φυσιγγίων Μ27 (που μπορεί να μεταφέρεται σε υφασμάτινη σακούλα που αγκιστρώνεται στο φρέαρ του γεμιστήρα), ή με γεμιστήρα χωρητικότητας 35 φυσιγγίων του οπλοπολυβόλου Galil ARM ή με στάνταρ γεμιστήρες Μ16/Μ4 STANAG ΝΑΤΟ χωρητικότητας 30 φυσιγγίων ή με κιβώτιο-γεμιστήρα 200 φυσιγγίων. Η ταινία τοποθετείται στην αριστερή πλευρά του χώρου τροφοδοσίας, αφού ανασηκωθεί το κάλυμμα. Ο γεμιστήρας, ωστόσο, τοποθετείται κάτω από τον κορμό σε ειδικό φρέαρ. Ο μοχλός όπλισης βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του πολυβόλου, χωρίς να ακολουθεί την κίνηση του κλείστρου.
Φωτογραφίες Κώστας Ψαρούδης