ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H MOSSBERG γιορτάζει τα Εκατοστά της γενέθλια με ένα πιστόλι!

Η εμβληματική αμερικανική εταιρεία όπλων Mossberg κλείνει εφέτος έναν αιώνα από την χρονιά που οι ομώνυμοι Σουηδοί μετανάστες άνοιξαν μια οπλοτεχνία στην Νέα Αγγλία. Ενώ η εταιρεία είναι παγκόσμια γνωστή για τα λειόκαννα όπλα της (ιδιαίτερα το Model 500 που κατασκευάζει επί 50 χρόνια), κλείνει τον κύκλο του πρώτου αιώνα της με μια “επιστροφή” στις ρίζες της. Το πρώτο όπλο που παρήγαγε ποτέ η Mossberg: ένα μικρό πιστόλι οπλοφορίας με το όνομα “Brownie”. Για το 2019, ξαναμπαίνει στην αγορά όπλων απόκρυψης με το MC1sc, ένα υποσυμπαγές πολυμερικό πιστόλι απόκρυψης σε διαμέτρημα 9×19 mm που ζυγίζει μόνο 530 γραμμάρια.

Εκτός από νοσταλγία, η κίνηση περιέχει και “ουσία”, αφού παγκοσμίως η ζήτηση για μικρά και αποκρύψιμα πιστόλια αυτοάμυνας ανθεί, και η Mossberg ανταποκρίνεται χρησιμοποιώντας τα δυνατά της χαρτιά: στιβαρότητα, εξαιρετικό σέρβις και ανταγωνιστική τιμή. Η λιανική τιμή του MC1sc δεν ξεπερνά τα 500 δολάρια ΗΠΑ με δυο γεμιστήρες. Η ποιότητα πάντως δεν υστερεί, αφού τα κύρια μέρη (κλείστρο/ κάννη) κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι και δέχονται επίστρωση DLC για αντοχή στην τριβή και την διάβρωση. Η σκανδάλη διαθέτει ενσωματωμένη ασφάλεια και επενεργεί απευθείας στον επικρουστήρα, ενώ απαιτούνται περίπου 2,5 κιλά πίεσης για να ενεργοποιηθεί.

Η σχεδίαση έχει στόχο την ευχρηστία και την απλή συντήρηση, αλλά δεν λείπουν τα καλής ποιότητας σκοπευτικά TRUGLO Tritium Pro, και λεπτομέρειες, όπως η προαιρετική χειροκίνητη ασφάλεια και το αναστρέψιμο κουμπί απελευθέρωσης γεμιστήρα. Οι γεμιστήρες είναι μονής στήλης και διαφανείς για έλεγχο των εναπομεινάντων φυσιγγίων, με χωρητικότητα 6 φυσιγγίων (προαιρετικά 7 με έξτρα πατάκι βάσης). Μια πολύ έξυπνη λεπτομέρεια είναι ότι οι γεμιστήρες αυτοί είναι συμβατοί με τους αντίστοιχους του Glock 43, γεγονός που λύνει το πρόβλημα εύρεσης και αγοράς τους σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου!

Φαίνεται ότι η Mossberg μπαίνει στον 21ο αιώνα με φόρα και ανοίγει πανιά για μια νέα αγορά.

T. Σύρμας

 

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο