ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H FN παρουσίασε επίσημα την πολιτική έκδοση του SCAR 20S σε διαμέτρημα 6.5 Creedmoor

Μετά την υιοθέτηση του διαμετρήματος 6.5 Creedmoor (6,5×49 mm) από την Αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM) to 2018, ξεκίνησε η διαδικασία αναβάθμισης των τυφεκίων ακροβολιστή SCAR Mk20 SSR και M110A1+ CSASS των 7,62 mm. Ειδικά για το SCAR, του οποίου η αρθρωτή σχεδίαση επιτρέπει την αλλαγή κάννης σε επίπεδο χρήστη, χωρίς ανάγκη ρύθμισης διάκενου και απώλεια μηδενισμού, ουσιαστικά η μετάπτωση από το ένα διαμέτρημα στο άλλο αφορούσε την απλή αντικατάσταση των υπαρχουσών καννών με νέες, οι οποίες είναι συμβατές με το νέο διαμέτρημα.

Οι κάννες είναι χρωμιωμένες, ελεύθερης ταλάντωσης, προδιαγραφών Match (αγωνιστικές) και μήκους 50 εκατοστών. Τα όπλα χρησιμοποιούν τους ίδιους γεμιστήρες και συλλογές οπτικών καθώς και τον φλογοκρύπτη/ αντισταθμιστή ανάκρουσης Surefire ProComp 762 από το παλαιότερο μοντέλο. Το δραστικό βεληνεκές είναι πλέον 1.000 μέτρα (από 800 μ. του αντίστοιχου 7,62) με χαμηλότερη ανάκρουση και λιγότερη εκτροπή των βολίδων.

Η πολιτική έκδοση SCAR 20S παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο Λας Βέγκας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου SHOT Show και οι πωλήσεις στο κοινό έχουν ήδη ξεκινήσει. Η λιανική τιμή για ιδιωτικές αγορές ανέρχεται στα 2.500 δολάρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο με την πρώτη ματιά για ένα ημιαυτόματο τυφέκιο, αλλά απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιδόσεις ακρίβειας του SCAR 20 επισκιάζουν επαναληπτικά τυφέκια, και ότι εξοπλίζεται με ρυθμιζόμενο κοντάκιο και αγωνιστική σκανδάλη δύο σταδίων (Geissele “Super SCAR”) από το εργοστάσιο. Το όπλο τροφοδοτεί από γεμιστήρες των 10 φυσιγγίων αλλά παραμένει συμβατό με τους “γεμιστήρες μάχης” των 20 φυσιγγίων του SCAR Mk 17.

Τάσος Σύρμας

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο