ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημη, πρώτη παρουσίαση της νέα υπο-αραβίδας της GIGN, CZ BREN-2 7,62×39

Η αντιτρομοκρατική μονάδα GIGN της γαλλικής Χωροφυλακής πρόσφατα έθεσε σε υπηρεσία την έκδοση υπο-αραβίδας του τσεχικού BREN 2. Η έκπληξη της επιλογής εντείνεται από το γεγονός ότι το διαμέτρημα του νέου όπλου δεν είναι κάποιο από τα συνήθη (π,χ. 5,56×45) ή και το νεόκοπο .300 BLK, το οποίο εσχάτως κερδίζει έδαφος μεταξύ των ομάδων ειδικών επιχειρήσεων. Αντίθετα οι Γάλλοι Χωροφύλακες επέλεξαν το αουτσάιντερ 7,62×39 του διαβόητου ΑΚ/ΑΚΜ.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος στην τσεχική CZ, η GIGN είναι η πρώτη μονάδα που υιοθέτησε το συγκεκριμένο συνδυασμό όπλου – φυσιγγίου. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια πλήρη οικογένεια τυφεκίων/ αραβίδων με διάφορα μήκη κάννης στο διαμέτρημα αυτό, με στόχο την αγορά των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας αλλά και χωρών όπως το Πακιστάν και η Κολομβία, που διατηρούν τεράστια αποθέματα φυσιγγίων στο διαμέτρημα αυτό.

Ο συντάκτης μας Τάσος Σύρμας βρέθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στο πεδίο βολής του Uhersky Brod, όπου είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα νέα BREN 2 και να συνομιλήσει με τους διευθυντές του προγράμματος για την ανάπτυξη του. Η νέα πλατφόρμα συνδυάζει τις δοκιμασμένες επιδόσεις και την ισχύ της βολίδας 7,62 mm σε αποστάσεις CQB και μέχρι τα 400 μέτρα, με ένα πολυμορφικό σχέδιο το οποίο μετατρέπεται εύκολα σε 5,56x45mm ή και άλλα παράγωγα του (βλέπε .300BLK) με απλές αντικαταστάσεις απάρτιων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με υπάρχοντες σιγαστήρες για μειωμένο θόρυβο εντός κτηρίων, και να εξοπλιστεί με φακούς, λέιζερ και άλλα εξαρτήματα. Παράλληλα, εφαρμόζει σύγχρονες εργονομικές λύσεις (Picatinny, M-Lock), αμφιδέξια χειριστήρια και τηλεσκοπικό /αναδιπλούμενο κοντάκιο.

Εκτενής περιγραφή και σχετικό ρεπορτάζ θα υπάρξει στο επόμενο τεύχος (Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου) της “Κ”, μιας και το τεύχος Οκτωβρίου – Νοεμβρίου είναι ήδη έτοιμο για κυκλοφορία στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο