ΔΙΕΘΝΗ

Επιλογή της Leonardo DRS για το πρόγραμμα ΙΜ-SHORAD του Στρατού των ΗΠΑ

Η Leonardo DRS των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 28 Ιουνίου 2018 πως επελέγη από τον αμερικανικό Στρατό και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις ώστε να παρέχει πρωτότυπα Σύνολα Εξοπλισμού Αποστολής (ΜΕΡ) για την επείγουσα προμήθεια του συστήματος Αρχικού Ελιγμού – Αεράμυνας Βραχείας Ακτίνας δράσης (IM-SHORAD). Η σύμβαση πρωτοτύπων αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018. Το ΜΕΡ αναπτύχθηκε από την επιχειρηματική μονάδα Χερσαίων Συστημάτων της Leonardo DRS και περιλαμβάνει την Αναδιαμορφώσιμη Εξέδρα Ολοκληρωμένων όπλων (RIwP) της Moog και τέσσερα Ημισφαιρικά Ραντάρ Πολλαπλών αποστολών (MHR) της ισραηλινής Rada. Όταν ολοκληρωθεί στο τροχοφόρο 8×8 όχημα μάχης Stryker A1 από τον κατασκευαστή του, General Dynamics Land Systems, το ΜΕΡ της Leonardo DRS θα παρέχει στις Ομάδες Μάχης Ταξιαρχίας (BCT) ελιγμού του Στρατού των ΗΠΑ μια πλήρη ικανότητα αποκάλυψης – ταυτοποίησης – ιχνηλάτησης – κατανίκησης εναντίον Ανεπάνδρωτων Εναέριων Συστημάτων (UAS), αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Στην προκειμένη περίπτωση ο πύργος RIwP θα είναι οπλισμένος με τον ψηφιακό φορέα εκτόξευσης τεσσάρων βλημάτων Stinger της Raytheon, δύο βλήματα AGM-114L Hellfire Longbow, αυτόματο πυροβόλο Μ230 Bushmaster I των 30x113Bmm και συζυγές πολυβόλο των 7,62x51mm, καθώς και Ηλεκτροπτικό/ Υπέρυθρο (EO/IR) σύστημα ελέγχου βολής. Το IM-SHORAD θα διαθέτει επίσης ικανότητες μη φονικής κατανίκησης στόχων, για τις οποίες όμως δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες.
Το ραντάρ MHR ολοκληρωμένο στο Stryker A1, εκπληρώνει τις απαιτήσεις του Στρατού των ΗΠΑ για παροχή επιτήρησης αέρος 360° εναντίον UAS, αεροσκαφών και ελικοπτέρων στις επιθυμητές αποστάσεις, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του. Κάθε MEP IM-SHORAD περιλαμβάνει τέσσερα MHR για να παρέχουν επίμονη επιτήρηση, λειτουργία σε κίνηση και βολή σε σύντομη στάση.
Η αρχική σύμβαση θα περιλαμβάνει 9 πρωτότυπα ΜΕΡ, τα οποία θα παραδοθούν και θα ολοκληρωθούν στα οχήματα από τον Φεβρουάριο και Απρίλιο του 2019 αντίστοιχα. Τα πλήρη οχήματα θα παραδοθούν στον Στρατό των ΗΠΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Εφόσον οι δοκιμές είναι επιτυχημένες, προβλέπεται η έναρξη παραγωγής 144 συστημάτων για τέσσερα τάγματα, από το 2020.
Το επείγον πρόγραμμα IM-SHORAD είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης ενός σημαντικού κενού ικανοτήτων του Στρατού των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων. Στις 5 Δεκεμβρίου 2017 ο Στρατός εξέδωσε Αίτημα Πληροφοριών (RfI) για 72 συστήματα IM-SHORAD τοποθετημένα σε Stryker A1. Για τους αισθητήρες των συστημάτων προβλεπόταν διαλειτουργικότητα με το τρισδιάστατο ραντάρ αεράμυνας AN/MPQ-64 Sentinel μέσω της Αρχιτεκτονικής Διοίκησης Αποστολής (MCA). Το Sentinel είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα περισσότερους από 50 στόχους με εμβέλεια 75km σε διάφορα ύψη και ταχύτητες. Το IM-SHORAD θα είναι ολοκληρωμένο στο δίκτυο Διοίκησης και Ελέγχου – Αεράμυνας Προωθημένης Περιοχής (FAAD-C2) με ασυρμάτους της Rajant ή Χερσαίας Εκπομπής Οπτικής Γραμμής (TRILOS) με Ανθεκτική Τερματική Μονάδα Χειρός (RHTU). Το IM-SHORAD θα είναι επίσης διαλειτουργικό με μονάδες απεικόνισης επίγνωσης κατάστασης, όπως ο Ανακριτής Αεράμυνας (Air Defense Interrogator: ADI) και ο Ιχνηλάτης Μπλε Δύναμης (Blue Force Tracker: BFT).

Σε πρόσκληση της βιομηχανίας για διαβούλευση στις 13 Μαρτίου 2018, ο αριθμός συστημάτων IM-SHORAD αυξήθηκε στα 144.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο