ΑΡΘΡΑ, ΔΙΕΘΝΗ

Eνα αμερικανικό πραξικόπημα: Οι εκλογές του Νοεμβρίου, το «Βαθύ Κράτος» και μια «χρωματιστή επανάσταση»

Γράφει ο Χριστόφορος Ζηριάδης

Ο υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζό Μπαϊντεν δήλωσε πως ανησυχεί οτι ο πρόεδρος Τράμπ θα προσπαθήσει να “κλέψει” τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, συμπλήρωσε: “είμαι βέβαιος ότι ο Στρατός θα τον συνοδεύσει μέχρι την έξοδο του Λευκού Οίκου αν δεν αναγνωρίσει την ήττα του”.

Ο στρατηγός ε.α. και πρώην υπουργός άμυνας Τζέϊμς Μάτις κατηγόρησε τον επικεφαλής της κυβέρνησης που υπηρετούσε μέχρι πρότινος ότι “διαιρεί τον αμερικανικό λαό”. Στη συστημική και πάντα πληροφορημένη Washington Post, ο “γκουρού” αρθρογράφος και γνώστης των κύκλων της εξουσίας Μπομπ Γούντγουαρντ αποκάλυψε συνομιλία μεταξύ του Μάτις και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Νταν Κόατς. Σε αυτήν ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι “πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε συλλογική δράση, αν χρειαστεί. Ο Τραμπ είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος”. Να σημειώσουμε ότι ο Μάτις αποπέμφθηκε γιατί παρά τις εξαγγελίες του Τραμπ για απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την περικοπή εξόδων από τους υπερπόντιους πολέμους, αρνούνταν πεισματικά να μειώσει την στρατιωτική παρουσία επί τρία χρόνια. Τελικά απελύθη και ξεκίνησε η “συρρίκνωση” της στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή.

Δύο απόστρατοι συνταγματάρχες, οι Τζον Νάγκλ και Πολ Γίνγκλιν (κοντινοί συνεργάτες του στρατηγού Πετρέους και “αρχιτέκτονες” της ανατροπής και “επανασύστασης” του κράτους του Ιράκ), απεύθυναν ανοιχτή επιστολή προς τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Μάρκ Μάϊλυ. Τον καλούν να “αναλάβει ο στρατός ρόλο που θα εξασφαλίζει ότι τον Ιανουάριο θα γίνει ομαλά η δημοκρατική μεταβίβαση εξουσίας”.

Αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, αναμένεται ότι την 20ή Ιανουαρίου 2021 ο Μπάϊντεν θα ορκιστεί ως ο επόμενος πρόεδρος. Παραδοσιακά στις ΗΠΑ υπάρχει μια περίοδος στην οποία η προηγούμενη ηγεσία ενημερώνει την επόμενη και μεταφέρει καθήκοντα, δίνοντας και στον αποχωρούντα πρόεδρο την ευκαιρία να “κάνει γιορτές” στο προεδρικό μέγαρο. Ο δημοκρατικός υποψήφιος όμως διαμηνύει παντού ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να νοθεύσει τις εκλογές και να παραμείνει στην εξουσία. Αξιώνει ο Τράμπ να εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο την επομένη των εκλογών “εφόσον χάσει”. Προσθέτοντας με νόημα ότι μόνο με νοθεία δεν θα χάσει τις εκλογές.

Κορυφαίοι αναλυτές του δημοκρατικού κόμματος στην εκπομπή “Axios on HBO” προετοιμάζουν το υπόβαθρο αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος δηλώνοντας ότι “πιθανά ο πρόεδρος Τράμπ θα φαίνεται αρχικώς ότι νικά – ακόμη και συντριπτικά – την νύχτα των εκλογών, ακόμη και αν στο τέλος χάσει μετά τη συνολική καταμέτρηση των ψήφων”.

Για να εμπεδωθεί η ιδέα ότι ο Τραμπ είναι “ανεπιθύμητος στο Λευκό Οίκο”, το δημοκρατικό κόμμα μέσα από διάφορα “προοδευτικά παρακλάδια” του (που χρηματοδοτούν οι ελίτ που επιθυμούν την έξωση του Τραμπ), οργανώνουν μια κυριολεκτική πολιορκία του Λευκού Οίκου. Μέλη πενήντα και πλέον οργανώσεων και ΜΚΟ (από το κομουνιστικό κόμμα των ΗΠΑ και την Black Lives Matter μέχρι τo Ad Busters που συνδέονται απευθείας με τον Σόρος και τον Ντέϊβιντ Μπροκ), από την 17η Σεπτεμβρίου ξεκινούν μια σειρά από διαρκείς διαμαρτυρίες, πορείες και διαδηλώσεις γύρω από την προεδρική κατοικία. Με κέντρο την πλατεία Λα Φαγιέτ στην Ουάσινγκτον, Επί 50 ημέρες υπόσχονται να δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα κάνει “τις διαδηλώσεις στην Ουκρανία να μοιάζουν με σχολική γιορτή”. Μια τέτοια συγκέντρωση στρατευμένων επαγγελματιών διαδηλωτών αποσκοπεί προφανώς στο να οξύνει την κατάσταση και να αναγκάσει το κράτος να αντιδράσει. Η κλιμάκωση της βίας θα βλάψει την εικόνα του προέδρου και θα τον χρωματίσει ως φασίστα και απολυταρχικό.

Συνταγή για ανατροπή ενός καθεστώτος

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Αν τα δούμε αφαιρώντας τις λέξεις “Ηνωμένες Πολιτείες” από το πλαίσιο της συζήτησης, τότε έχουμε τα εξής:

– Σε μια χώρα, πριν τις εκλογές ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη δική του νίκη. Η νίκη του αντιπάλου χαρακτηρίζεται a priori, ως απόδειξη “νοθείας”.

– Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη με δεσμούς στο “βαθύ κράτος” φέρεται να συζητούν για δράση κατά του επικεφαλής της κυβέρνησης. Σε ορισμένες χώρες αυτό θα εκλαμβάνετο ως προδοσία και σχεδιασμός πραξικοπήματος.

– Ο στρατός μέσω εξεχόντων αποστράτων δηλώνει ανοικτά υποστήριξη στην αντιπολίτευση και ο αρχηγός του καλείται να υπηρετήσει την “καθεστωτική νομιμότητα” που επιβάλλουν οι πολιτικές ελίτ. Πιθανή εκλογική νίκη του “ξένου σώματος” θα πρέπει να καμφθεί με στρατιωτική παρέμβαση και η εξουσία να παραδοθεί στον “εκλεκτό”. Ο δε Α/ΓΕΕΘΑ, προστατεύοντας την καριέρα του, προ ημερών δήλωσε δημοσίως ότι η ένστολη συμμετοχή του σε εμφάνιση με τον πρόεδρο “ήταν λάθος”. Άρα κρατά αποστάσεις και αναμένει πρός τα που κλίνει ο ζυγός.

Πηγή: bankingnews

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο