Μικτό Στρατοδικείο στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ απέταξε τον υποδεκανέα των Πεζοναυτών
Βασίλειο Πιστόλη για τη συμμετοχή του σε βίαια επεισόδια που εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στην πόλη Charlottesville της Βιρτζίνια. Συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου 2017, διάφορες ακροδεξιές και νεο-ναζιστικές οργανώσεις από περιοχές του αμερικανικού Νότου οργάνωσαν συγκέντρωση και πορεία με αφορμή την απομάκρυνση του αγάλματος του στρατηγού των Νοτίων, Ρόμπερτ Λι, από το κέντρο της πόλης.
Η πολυπληθής συγκέντρωση των ακροδεξιών κατέληξε σε οδομαχίες και ξυλοδαρμούς όταν αντίστοιχες “ομάδες κρούσης” αναρχικών και ΑΝΤΙΦΑ διεξήγαγαν αντι-διαδήλωση με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς και το θάνατο μιας 32χρονης δικηγόρου. Ο κος. Πιστόλης αποδείχτηκε ότι συμμετείχε ενεργά στα επεισόδια ως μέλος νεο-ναζιστικής ομάδας και μάλιστα καυχώταν στα κοινωνικά δίκτυα για την αποτελεσματικότητα με την οποία έδερνε τους αντιπάλους του.
Η υπηρεσία του επέβαλλε αρχικά εγκλεισμό για 28 ημέρες στο Στρατόπεδο Lejune όπου εδρεύει η μονάδα του και κατόπιν το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανυπακοή, ψευδείς δηλώσεις και παράβαση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα. Το Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών ανακοίνωσε για την υπόθεση ότι “δεν υπάρχει χώρος για εξτρεμιστές και ρατσισμό εντός της δομής του και τέτοιες ιδέες αντιτάσσονται τις βασικές ηθικές αξίες του Σώμα.