ΔΙΕΘΝΗ

«ΕΑ&Τ» Ιουλίου: Η συμφωνία JCPOA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αποχώρηση των ΗΠΑ

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» αναλύεται το Κοινό Ενδελεχές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action: JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η αποχώρηση των ΗΠΑ και οι πιθανές συνέπειες. Στις 8 Μαΐου 2018 ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στο JCPOA, επικαλούμενος λόγους άσχετους με το αντικείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας ή και εντελώς ψευδείς. Μόλις στις 5 Μαρτίου 2018 ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) των Ηνωμένων Εθνών, Γιουκίγια Αμάνο, είχε διαβεβαιώσει πως το Ιράν τηρούσε τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του JCPOA. Όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα από την εκλογή του Τραμπ, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν καθορίζεται από την πραγματικότητα αλλά από τις διαθέσεις μιας προβληματικής προσωπικότητας, τις οποίες διαχειρίζονται κατάλληλα ξένες δυνάμεις προς το συμφέρον τους. Οι υπόλοιποι αντισυμβαλλόμενοι με το Ιράν –Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα και Ρωσία– διακήρυξαν την παραμονή τους στο JCPOA, ενώ ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΗΠΑ «σοβαρό σφάλμα».
Το JCPOA υπεγράφη στις 14 Ιουλίου 2015 από το Ιράν και την ομάδα Ε3/EE+3: πρόκειται για τα τρία ευρωπαϊκά κράτη (Ε3) Γαλλία, Γερμανία και ΗΒ, την ΕΕ συλλογικά και τις ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία (3). Συχνά χρησιμοποιείται η ανακριβής, ανεπίσημη έκφραση “P5+1” –τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία– η οποία δεν προβλέπεται στο JCPOA και δεν περιλαμβάνει την ΕΕ. Το JCPOA είναι μια συμφωνία 159 σελίδων με 5 παραρτήματα, η οποία υιοθετήθηκε από το ΣΑ με την Απόφαση 2231 στις 20 Ιουλίου 2015. Στο άρθρο αναλύονται:
• Το περιεχόμενο της JCPOA.
• Η επίσημη ανακοινώση της ΙΑΕΑ για την εφαρμογή του JCPOA.
• Το διάγγελμα Τραμπ και οι διευκρινίσεις του Λευκού Οίκου.
• Η πλήρης σύγχυση στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
• Η κοινή δήλωση της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Προέδρου Εμανιουέλ Μακρόν.
• Η δήλωση Ομπάμα.
• Η αντίδραση της ΕΕ.
• Η αντίδραση του Ιράν.
• Η τηλεοπτική παράσταση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πυρηνικά του Ιράν στις 30 Απριλίου 2018, με βάση γνωστά στοιχεία για την περίοδο προ του 2015, όπως ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ.
Μια ανατριχιαστική περιπτωσιολογική μελέτη για την παραμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, που προμηνύει τεράστιους κινδύνους για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο