ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης Αμερικανικών SOF στην Κύπρο

Σύμφωνα με επίσημο αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Λευκωσία, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση της Κύπρου την προσωρινή εγκατάσταση μιας Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (Quick Reaction Force – QRF) στο έδαφος της νήσου. Δεδομένου ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλες βρετανικές βάσεις, οι οποίες ανέκαθεν εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν αμερικανικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, το αμερικανικό αίτημα είναι περίεργο.

Ένας λόγος που ζητήθηκε από την Κύπρο άδεια για την εγκατάσταση σε δικό της έδαφος της QRF ίσως είναι η «υπερχείλιση» των βρετανικών βάσεων από Συμμαχικά αεροσκάφη και γενικότερα δυνάμεις, ώστε να μην υπάρχει χώρος για την QRF. Αυτή πρέπει να είναι τα τέσσερα CV-22B και τα δύο MC-130J της AFSOC που προσγειώθηκαν πριν λίγες μέρες στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Μαζί με τα αεροσκάφη – όπως είχαμε γράψει – ακολουθούν και κομμάντος, πιθανώς από το 10th Special Force Group, την Delta Force ή/ και την SEAL Team Six, και ίσως και Ranger του 75th Ranger Regiment.

Το πλέον πιθανό σημείο ανάπτυξης της QRF είναι η αεροπορική βάση «Α. Παπανδρέου» , η οποία προφανώς είναι πολύ πιο κοντά στην Μέση Ανατολή για ταχεία αντίδραση, απ’ ό,τι είναι η Σούδα.

Η QRF συστάθηκε πρόσφατα με σκοπό την εκκένωση Αμερικανών ή άλλων Δυτικών πολιτών και στρατιωτικών, που μπορεί να κινδυνεύσουν από πιθανές επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων που ελέγχει το Ιράν στον Λίβανο, την Συρία και το Ιράκ.

Η πιθανότητα αυτή, ωστόσο, απομακρύνεται, εφόσον η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ είναι η τελική απάντηση στον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί από αμερικανικούς πυραύλους στις 3 Ιανουαρίου 2020. Μια μάλλον “χλιαρή” αντίδραση, που ρέπει περισσότερο προς την ικανοποίηση του ιρανικού λαϊκού αισθήματος και όχι τόσο στην πραγματική εκδίκηση της αμερικανικής επίθεσης.

Αν και η Τεχεράνη κάνει λόγο για 80 νεκρούς και 200 τραυματίες Αμερικανούς – γεγονός που έχει ενθουσιάσει τους Ιρανούς πολίτες στους δρόμους -, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί είχαν εκκενώσει εγκαίρως τις βάσεις, και δεν φαίνεται να έχουν υποστεί την παραμικρή απώλεια.

Το αν το Ιράν με αυτόν τον τρόπο ρίχνει “στάχτη στα μάτια” του Τραμπ, ώστε να εξαπολύσει ένα πραγματικό ισχυρό πλήγμα κατά των ΗΠΑ αργότερα, ή αν η Τεχεράνη δεν επιθυμεί περαιτέρω όξυνση της έντασης μένει να το δούμε τους επόμενους μήνες.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο