ΔΙΕΘΝΗ

Coded Visibility: “Έξυπνο” προπέτασμα καπνού

Η υπηρεσία αμυντικών ερευνών και ανάπτυξης DARPA προσπαθεί να αναπτύξει ένα προπέτασμα καπνού το οποίο θα εμποδίζει την όραση στον εχθρό, αλλά οι φίλιες δυνάμεις θα μπορούν να βλέπουν κανονικά!

Ένα ακόμα πιό φουτουριστικό βήμα, θα είναι ένα “ενεργό” προπέτασμα καπνού που θα αλλάζει τις ιδιότητές του κατόπιν εντολών! Η έρευνα και ανάπτυξη έχει χωριστεί σε δύο κατηγορίες: Παθητική Ασυμμετρία και Ενεργητική Ασυμμετρία, που ανταποκρίνονται στα δύο είδη προπετάσματος. Στην πρώτη ομάδα συμμετέχουν οι εταιρείες Raytheon Technologies και Xerox PARC και το πανεπιστήμιο Rice, ενώ στην δεύτερη τα πανεπιστήμια Northeastern University, New York University, Pennsylvania University και Duke University, τις εταιρείες Polaris Sensors Technologies, Signature Research, και το ινστιτούτο Institute of Technology.
Τα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των έξυπνων προπετασμάτων είναι υλικά metamaterial και βιοχημικές συνθέσεις. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να προκαλούν πρόβλημα στους οφθαλμούς και στην αναπνοή των στρατιωτών, που θα πρέπει να μπορούν να επιχειρούν χωρίς αντιασφυξιογόνο μάσκα. Η μέθοδος του αεροζόλ θα είναι ο τρόπος σχηματισμού των “έξυπνων” προπετασμάτων καπνού.

 

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο