ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Άσκηση «ΩΡΙΩΝ»: Οι «Κυνηγοί» της ΔΔΕΕ στο Αιγαίο και Θράκη

Για πρώτη φορά υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) – ΓΕΕΘΑ εκτελέστηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 2018» αποκλειστικά από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γράφει ο Δημήτρης Πατσουλές

Το διάστημα μεταξύ 11ης και 18ης Νοεμβρίου 2018 οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) κυνήγησαν τον «εχθρό» σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου Πελάγους. Το κωδικό όνομα της άσκησης, «Ωρίων», κατέδειξε με τον πιο συμβολικό τρόπο τις αποστολές των ΔΕΕ, οι οποίες κλήθηκαν να αντιδράσουν σε υποθετικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο εχθρός προκαλεί ταχεία επιδείνωση των σχέσεων με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την δημιουργία κρίσης και την ραγδαία κλιμάκωσή της σε πολεμικές ενέργειες.

Ο Ωρίωνας στην Ελληνική Μυθολογία θεωρείτο ο πιο διάσημος και ανίκητος κυνηγός, ο οποίος δόθηκε ως δώρο από τον Δία και τον Ποσειδώνα στον γέρο ήρωα Υριέα. Οι κυνηγοί αποτελούν συνήθως το πρότυπο των Ειδικών Δυνάμεων σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά ο Ωρίωνας είναι «διακλαδικός», καθώς είχε το χάρισμα να περπατάει και επάνω στην θάλασσα. Ακόμα και στον Άδη που τον συνάντησε ο Οδυσσέας, ο Ωρίωνας κυνηγούσε θηρία!

Κατά τον ίδιο τρόπο οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων έδρασαν στο έδαφος των νησιών και την θάλασσα του Αιγαίου κυνηγώντας κυριολεκτικά στόχους, καθώς ο εχθρός μαζί με τις κλασσικές πολεμικές ενέργειες συνδύασε και ασύμμετρες-υβριδικές απειλές.

Περισσότερα στο τεύχος ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ Νο55 Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2019… Μια ανάλυση των αποστολών που εκτελέστηκαν από το ΕΤΑ, την Ζ’ ΜΑΚ, τα ΕΤΕΘ, την ΔΥΚ και την 31 ΜΕΕΔ.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο