ΔΙΕΘΝΗ

«Αρματομαχίες» και «παρέλαση» τεθωρακισμένων στην Αθήνα

Ορισμένα από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που έχει να επιδείξει η ευρωπαϊκή και η αμερικανική αμυντική βιομηχανία θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA 2023.
Τα άρματα και τα οχήματα επανήλθαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας του ρόλου τους στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας αλλά και μετά τη γνωστοποίηση του ελληνικού ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση του μέρους αρματικού δυναμικού του Στρατού. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα, ο εκσυγχρονισμός των πανίσχυρων Leopard 2A4 συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ μετά από τις σχετικές προτάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και του ΣΑΓΕ. Το πρόγραμμα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση, ωστόσο, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να δουν από κοντά το θηριώδες άρμα μάχης Leopard 2A4 της Krauss Maffei Wegmann. Οι ειδήμονες μάλιστα θα ενημερωθούν και το πλήρες εύρος του εκσυγχρονισμού που έχει διαμορφώσει η κατασκευάστρια εταιρεία. Ακόμη το Leopard θα παρουσιασθεί με την πρόσθετη εξωτερική ενεργό και παθητική θωράκιση που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία EODH
Έντονο ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει για τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα AAV7A1 της BAE Systems, η οποία επίσης θα δώσει το «παρών» στη DEFEA 2023. Η Αθήνα ενδιαφέρεται να αποκτήσει 76 οχήματα για να καλύψει τις ανάγκες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και να αντικαταστήσει εν μέρει τα απαρχαιωμένα ΑΒΑΚ. Το ελληνικό αίτημα έχει λάβει το πράσινο «φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναμένεται η Επιστολή Αποδοχής (LoA) ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την αμερικανική κυβέρνηση.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, αναμένεται και το τεθωρακισμένο όχημα μάχης CV90 της BAE Systems, το οποίο μάλιστα θα ανήκει στην έκδοση MkIV που ενσωματώνει όλες τις καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία. Το βάρους 32 τόνων ΤΟΜΑ που κατασκευάστηκε για τις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα μιας και πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα του είδους. Η κατηγορία των ΤΟΜΑ έχει την τιμητική της και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το KF41 Lynx της Rheinmetall Landsysteme που βρίσκεται στο «στόχαστρο» της Αθήνας, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Γερμανία που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα.
Στην Αθήνα θα βρεθεί και ο «Philoctetes» της γαλλικής NEXTER. Το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα VBCI διαθέτει πύργο μάχης T40 με πυροβόλο 40 χιλιοστών, εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Akeron-MP της MBDA όπως και τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών. Το VBCI έχει παρουσιαστεί στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ενώ η NEXTER και τα ΕΑΣ έχουν υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ΤΟΜΑ που θα καλύπτει τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.
Το τροχοφόρο τεθωρακισμένα όχημα “Οπλίτης” (Hoplite) θα παρουσιασθεί σε αντιαρματική έκδοση οπλισμένο με πυροβόλο των 20 χιλ. και με εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων βλημάτων. Η κατασκευάστρια του “Οπλίτη” EODH θα παρουσιάσει επίσης πρωτότυπο πυργίσκο για τα ερπυστριοφόρα οχήματα “Λεωνίδας” που διαθέτουν ο Ελληνικός Στρατός και η κυπριακή Εθνική Φρουρά.
Από τα τροχοφόρα, δεν θα μπορούσε να λείπει το γερμανικό ελαφρύ θωρακισμένο ENOK (Light Armored Patrol Vehicle) της ACS Armored Car Systems καθώς και η μεγαλύτερη έκδοση ENOK 9.5 και η αερομεταφερόμενη εκδοχή του, ENOK AB. Το ENOK είναι ένα αρθρωτό τακτικό όχημα που υπηρετεί στις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και βασίζεται στο σασί της Mercedes G-Class. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαμορφώσεις του οχήματος είναι η ENOK AB Tankhunter που εξοπλίζεται με κατευθυνόμενους πυραύλους SPIKE. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα συμμετοχή είναι και το όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων Polaris της North Aegean Slops, όπως και οι προτάσεις για οχήματα ειδικού σκοπού της AADS, της IVECO αλλά και της EDGE με το αναβαθμισμένο LRSOV (Long Range Special Operations Vehicle).
Τα βλέμματα θα τραβήξει και το τροχοφόρο αυτοκινούμενο πυροβόλο Zuzana 2 της σλοβακικής Konstrukta Defense των 155 χιλιοστών, το αντιαεροπορικό OERLIKON Twin Gun GDF009 όπως και το ZU-23 της WB Electronics.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο