ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aναμορφωτήριο για τους SEAL

Μία αποκλειστική συνέντευξη του διοικητού της αμερικανικής Διοίκησης Ναυτικού Ειδικού Πολέμου (Naval Special Warfare Command) αντιναύαρχου H. Wyman Howard III στο Associated Press αποκαλύπτει τα σχέδιά του για την αναδιοργάνωση αλλά και την… αναμόρφωση των SEAL. Η αναδιοργάνωση και η αναμόρφωση διαπλέκονται, με την πρώτη να αφορά την στροφή προς την θάλασσα, μετά από 20 έτη αντιτρομοκρατικού πολέμου στα βουνά του Αφγανιστάν και τις ερήμους και τις πόλεις του Ιράκ, και με την δεύτερη να αφορά το “ήθος” των SEAL.

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι σε απειλές μεγάλων δυνάμεων (Κίνα, Ρωσία) θα αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τον Howard, με την μείωση του αριθμού των Ομάδων SEAL (SEAL Team) από οκτώ σε έξι, αλλά και με την αύξηση της δυνάμεώς αυτών που απομένουν, με την προσθήκη προσωπικού που θα χειρίζεται συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου, Κυβερνοπολέμου και ΜΕΑ. Η μείωση των Oμάδων, λέει ο Howard, θα του επιτρέψει να απαλλαγεί από τους “τοξικούς” ηγήτορες και άνδρες, που προκάλεσαν προβλήματα στην Διοίκηση.

Τα “προβλήματα” ήταν ανυπόστατες (όπως απεδείχθη στις δίκες) κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε μία και μόνον περίπτωση (SEAL Γκάλαχερ), αμφιλεγόμενες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση (στην διάρκεια πάρτι στο Αφγανιστάν, όπως προφανώς είχε παραστεί με την θέλησή του γυναικείο προσωπικό…) και κατηγορίες για ρήξη του απορρήτου των μονάδων, επειδή δύο απόστρατοι βατραχάνθρωποι έγραψαν βιβλία για επιχειρήσεις που συμμετείχαν (τα βιβλία απεδείχθησαν να περιέχουν ψευδή στοιχεία και να περιέχουν μυθοπλασίες, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τίποτα).

Ο Howard, επίσης, αλλάζει το σχολείο BUD/S γιατί “αδικεί” αξιωματικούς. Έτσι, αξιωματικοί που κόπηκαν σε παλαιότερα σχολεία, στο νέο σχολείο πέρασαν με επιτυχία (μειώθηκαν τα στάνταρ δηλαδή…). Να σημειώσουμε ότι το Ναυτικό με μεγάλη αγωνία προσπαθεί, ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα, να βγάλει γυναίκες SEAL. Επίσης, ο Howard είναι υπέρμαχος της ενίσχυσης της “ποικιλομορφίας” στους SEAL, ήτοι της παρουσίας περισσότερων μαύρων και άλλων μειονοτήτων, γυναικών καθώς και ατόμων με “ιδιαίτερες” σεξουαλικές προτιμήσεις. Η αλήθεια είναι ότι στους SEAL τα ποσοστά μαύρων είναι χαμηλότερα αυτά των Κινεζοαμερικανών ή Ιαπωνοαμερικανών, με μόνη αιτία την απαρέσκεια των μαύρων να συμμετέχουν στις μονάδες βατραχανθρώπων.

Η αγωνία του Howard είναι να ανακαλύψει εγκαίρως “προβληματικούς” SEAL, και αυτό ελπίζει να το πετύχει με μια ατελείωτη σειρά ψυχολογικών τεστ και αλλεπάλληλων συνεντεύξεων, εις βάρος της παραδοσιακής δοκιμασίας. Επιστρέφοντας στην αναδιοργάνωση, ο Howard θέλει να υπάρχουν περισσότεροι SEAL στους Στόλους, αλλά και μια ισχυρή εφεδρεία στις ΗΠΑ, που θα αναπτύσσεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο