ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

VANTAGE Arms SIX12

Μια σχετικά άγνωστη εταιρεία, η Vantage Arms, παρουσίασε στο κοινό ένα νέο λειόκαννο τυφέκιο cal. 12 που φιλοδοξεί να “ξαναγράψει το βιβλίο” για το πως μοιάζουν τέτοιου είδους όπλα.

Η εφεύρεση βασίζεται σε ένα περιστροφικό κύλινδρο “γεμιστήρα”, ο οποίος χωρά έξι φυσίγγια – όπως περίπου στα περίστροφα. Η διαφορά είναι ότι, όταν βληθούν τα φυσίγγια, ο κύλινδρος αφαιρείται και ένας γεμάτος τον αντικαθιστά. Η πυροδότηση γίνεται μέσω ενός μηχανισμού σκανδάλης διπλής ενέργειας. Η έλξη της σκανδάλης οπλίζει τον επικρουστήρα, ευθυγραμμίζει την επόμενη θαλάμη με την κάννη και τελικά πυροδοτεί το φυσίγγιο.

Μερικές ιδιαιτερότητες του σχεδίου είναι ότι, αφού πρόκειται ουσιαστικά για ένα υπερμεγέθες περίστροφο, δεν απαιτείται κάποιος μηχανισμός (π.χ. αδρανείας ή αερίων) για την λειτουργία του. Δεύτερον, αφού ο γεμιστήρας περικλείει τις θαλάμες δεν υπάρχει μηχανισμός εξόλκευσης. Ως συνέπεια των δύο παραπάνω, το όπλο διαθέτει λίγα και σχετικά μεγάλα κινητά μέρη.

Η διάταξη της σκανδάλης ακολουθεί την φιλοσοφία Bullpup, με την σκανδάλη να βρίσκεται εμπρός από τον μηχανισμό πυροδότησης, κερδίζοντας έτσι σε συνολικό μήκος σε σχέση με τις συμβατικές σχεδιάσεις.  Επειδή, ακριβώς, ο μηχανισμός λειτουργίας είναι συμπαγής, το  SIX12 έχει  πολύ μικρό μήκος και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί  κάτω από ένα τυφέκιο ή αραβίδα, όπως τα βομβιδοβόλα των 40 mm. Οι σχεδιαστές προωθούν στην στρατιωτική αγορά μια έκδοση του με κάννη για χρήση σε συνδυασμό με αραβίδα Μ4.

Τ. Σύρμας

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο