ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ 2022 τίθεται σε υπηρεσία το νέο τυφέκιο/ οπλοπολυβόλο 6,8 του Αμερικανικού Στρατού

Οι παραδόσεις του νέου τυφεκίου και του νέου ελαφρού πολυβόλου/ οπλοπολυβόλου (NGSW) στις μονάδες μάχης του Αμερικανικού Στρατού αναμένεται να αρχίσουν μεταξύ του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τον ταγματάρχη Wyatt Ottmar, του αξιωματικού που αντιπροσώπευε το σχετικό πρόγραμμα στο συνέδριο Maneuver Warfighter Conference που διεξήχθη στο Fort Benning. Οι τρεις εταιρείες που επελέγησαν στην τελική φάση επιλογής είναι η SIG Sauer, η General Dynamics και η Textron.

Toν περασμένο Απρίλιο κάθε εταιρεία παρέδωσε 15 τυφέκια και 15 αυτόματα τυφέκια (οπλοπολυβόλα) μαζί με 180.000 φυσίγγια 6.8 General Purpose (GP). Κάθε εταιρεία προσφέρει την δική της λύση στο φυσίγγιο των 6,8 για να ανταποκριθεί στα στάνταρ και τις επιδόσεις που έχει θέσει ο Αμερικανικός Στρατός για το βάρος, το βεληνεκές, την ισχύ και την διατρητικότητα των νέου φυσιγγίου.

Το νέο διαμέτρημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων του προγράμματος NGSW, θα προσφέρει δραστικό βεληνεκές 600 μέτρων και για τα δύο όπλα: τόσο του τυφεκιοφόρου όσο και του πολυβολητή Ομάδος, ήτοι 600 μέτρα. Το διαμέτρημα 6,8 επελέγη ως η “χρυσή τομή” ανάμεσα στο αναιμικό 5,56x45 και το ισχυρό αλλά βαρύ 7,62x51, καθώς προσφέρει μεγάλο δραστικό βεληνεκές αλλά με λιγότερο βάρος και όγκο από αυτό του 7,62x51.

Η πρώτη φάση των δοκιμών των νέων τυφεκίων/ πολυβόλων 6,8 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, και στο εξής οι τρεις εταιρείες θα έχουν διορία έξι μήνες για να ετοιμαστούν για το επόμενο τεστ, τον Φεβρουάριο του 2021. Εντός του ιδίου έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιλογή του νέου όπλου NGSW και να έχει υπογραφεί το συμβόλαιο παραγωγής με την νικήτρια εταιρεία.

Αρχικά το όπλο θα παραδοθεί στις μάχιμες μονάδες του Μηχανοκίνητου Πεζικού, του Μηχανικού Μάχης και του Ελαφρού Πεζικού, καθώς και στις μονάδων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της USSOCOM.

Το σύστημα ελέγχου πυρός του όπλου θα έχει επιλεγεί έξι μήνες πριν από το NGSW. Ήδη δύο εταιρείες έχουν προκριθεί για να το αναπτύξουν: η L3 Technologies και η Vortex Optics. Το σκοπευτικό θα επιτρέπει βολές μεγάλης ακριβείας μέχρι τα 600 μέτρα, ήτοι σε τριπλάσια σχεδόν απόσταση από αυτήν που προσφέρουν τα Μ4 και Μ16Α2, ενώ η βολίδα 6,8 θα μπορεί να διατρήσει κάθε είδους αντιβαλλιστικό θώρακα στα 400 μέτρα.

Με βάση την ιστορία της τυποποίησης οπλισμού του ΝΑΤΟ, είναι λίαν πιθανό ότι τα επόμενα έτη σταδιακά το αμερικανικό οπλοσύστημα θα αποτελέσει στάνταρ φορητού οπλισμού της Συμμαχίας. Τα κράτη του ΝΑΤΟ με προγράμματα Μελλοντικού Στρατιώτη είναι πιθανό να υιοθετήσουν, αν όχι το ίδιο το όπλο, τουλάχιστον το νέο διαμέτρημα σε όπλα που θα αναπτυχθούν από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το διαμέτρημα 6,8 είχε επιλεγεί από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ ως το ιδανικό για Μάχη Εγγύς Απόστασης (CQB). Το πρόγραμμα είχαν αναλάβει οι US Army Special Forces, που ανέπτυξαν το φυσίγγιο 6.8 Special Purpose Catridge (SPC). Ωστόσο, το 6.8 SPC δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το 6.8 GP.

Αν και τα δύο όμοια διαμετρήματα συμφωνούν στο μέγεθος της βολίδας, το 6.8 SPC έχει μέγιστο δραστικό τα 400 μ. έχοντας αναπτυχθεί για να αυξήσει την ανασχετική ισχύ των μικρού μήκους κάννης Μ4 των SOF, που χρησιμοποιούσαν το ασθενικό 5,56x45. Τελικά το φυσίγγιο δεν υιοθετήθηκε επειδή μετά βίας χωρούσε στους στάνταρ γεμιστήρες Μ16, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν εμπλοκές. Η αγορά νέων γεμιστήρων – που θα ανερχόταν σε εκατοντάδες χιλιάδες – κρίθηκε αντιοικονομική. Ως εκ τούτου, εναλλακτικά οι USSOF υιοθέτησαν το φυσίγγιο .300 Blackout (7,62x35), ήτοι ένα αντίγραφο του ρωσικού 7,62x39, το οποίο όμως χωρούσε χωρίς να προκαλεί προβλήματα στους γεμιστήρες των Μ4/Μ16.

Η απόκτηση του νέου NGSW από τις μονάδες της USSOCOM αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς το νέο όπλο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες των Ειδικών Επιχειρήσεων. Θέλοντας πάντα ένα “κοντό” όπλο για να βολεύει σε μάχη CQB εντός κλειστών χώρων, το σχεδίου Bullpup της General Dynamics φαίνεται σαν το ιδανικότερο των άλλων δύο. Η Textron επίσης προσφέρει ένα σχετικά βραχύ όπλο, που επίσης θα βόλευε τις SOF, με την SIG Sauer να επιμένει στο σχέδιο AR15 που για να πετύχει τις επιδόσεις του Αμερικανικού Στρατού δεν μπορεί να έχει κοντή κάννη.

Για να περιλαμβάνεται και η USSOCOM στις υπηρεσίες που θα παραλάβουν το νέο τυφέκιο 6.8 GP, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διοίκηση έχει σκοπό να προχωρήσει με αυτό το διαμέτρημα, όποιο όπλο και αν επιλεγεί, αλλά με τις προβλέψεις που θα προσαρμόζουν το όπλο που το συνοδεύει στις δικές της ανάγκες.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο