ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερεις υποψηφιότητες μαχητικών αεροσκαφών για τη Βουλγαρία

Το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως την 1η Οκτωβρίου 2018 παρέλαβε τις προσφορές τριών κρατών –των ΗΠΑ, Σουηδίας και Ιταλίας– για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών νέου τύπου. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι προσφορές άνοιξαν με τη σειρά υποβολής τους από τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Τσάνκο Σκόικοφ, ο οποίος προεδρεύει της διϋπουργικής ομάδας εργασίας για το έργο. Οι ΗΠΑ υπέβαλαν προτάσεις για νέα F-18 και νέα F-16, η Σουηδία για νέα Gripen και η Ιταλία για Eurofighter.
Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει την ακριβή έκδοση των υποψηφίων μαχητικών, στις τρεις πρώτες περιπτώσεις όμως αναφέρεται σε «νέα» αεροσκάφη, οπότε μπορεί να υποτεθεί πως πρόκειται για F-16V (Block 70), F/A-18E/F και Gripen C/D (JAS 39C/D). Στις περιπτώσεις των αμερικανικών μαχητικών, θα πρέπει να αναμένεται σύντομα σχετική ειδοποίηση του Κογκρέσου από την Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ, με συγκεκριμένο περιεχόμενο και κόστος. Στις 3 Οκτωβρίου η Saab επιβεβαίωσε με ανακοίνωση πως η σουηδική Υπηρεσία Αμυντικού Υλικού (FMV) προσέφερε στη Βουλγαρία 8 νέα Gripen C/D πλήρως διαλειτουργικά με το ΝΑΤΟ, στην πλέον πρόσφατη διαμόρφωση MS20. Τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν εντός 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Η εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών περιλαμβάνεται και με την πλήρη ικανότητα Επαγρύπνησης Ταχείας Αντίδρασης (QRA) θα επιτευχθούν εντός του προϋπολογισμού. Στην περίπτωση των Eurofighter της Ιταλίας δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για νέα ή μεταχειρισμένα, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως ισχύει το τελευταίο.
Επιστρέφοντας στην ανακοίνωση του βουλγαρικού Υπουργείου Άμυνας, ο υφυπουργός Ατανάς Ζαπριάνοφ ευχαρίστησε τις χώρες που υπέβαλαν προτάσεις, καθώς και τις υπόλοιπες στις οποίες εστάλη σχετικό αίτημα από το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας: Γαλλία για νέα και μεταχειρισμένα Rafale, Γερμανία για νέα και μεταχειρισμένα Eurofighter, Πορτογαλία για μεταχειρισμένα F-16 και Ισραήλ για μεταχειρισμένα F-16.
Η ανακοίνωση επισημαίνει πως οι προτάσεις θα καταχωρηθούν σύμφωνα με το Νόμο Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, καθώς περιέχουν απόρρητες πληροφορίες που ανήκουν στα υποψήφια κράτη.
Η Διϋπουργική Ομάδα Έργου που διόρισε ο Πρωθυπουργός άρχισε να αναλύει τις προτάσεις στις 2 Οκτωβρίου. Η ομάδα σχεδιάζεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός 14 εργάσιμων ημερών, μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Η περίοδος αυτή μπορεί να επεκταθεί εάν ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες από τα υποψήφια κράτη.
Με την ολοκλήρωση της ανάλυσης, μια Πολιτική Στρατιωτική Διευθυντική Ομάδα, διορισμένη από τον Πρωθυπουργό, θα διεξάγει συνομιλίες με τα κράτη με σκοπό να βελτιωθούν οι προσφορές τους. Το έργο της Πολιτικής Στρατιωτικής Διευθυντικής Ομάδας θα ολοκληρωθεί με την περιληπτική αναφορά της στον Υπουργό Άμυνας, η οποία θα υποβληθεί κατόπιν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που λάβει την πολιτική απόφαση για τον τρόπο υλοποίησης του έργου.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο