ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Rogue Warrior» Ρίτσαρντ Μαρτσίνκο: Απεβίωσε ο ιδρυτής της SEAL Team 6

Στις 25 Δεκεμβρίου 2021 απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο Ρίτσαρντ Μαρτσίνκο (Richard Marchinko) στην οικία του, στην επαρχία Fauquier της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος διοικητής της διάσημης SEAL Team Six ή αλλιώς Development Group (DevGru), που αρχικά αναπτύχθηκε ως η αντιτρομοκρατική μονάδα του Αμερικανικού Ναυτικού αλλά εξελίχθηκε σε δύναμη ποικίλης μορφής Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ήρθε σε σύγκρουση με το συμβατικό Ναυτικό, το οποίο δεν δέχθηκε ποτέ την «πειρατικού» τύπου νοοτροπία της διοίκησής τους και του χαρακτήρα των ανδρών που επέλεγε. Έδινε περισσότερο σημασία στην ουσία της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες μεθόδους, ακόμα και για τα στάνταρ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της εποχής του. Η συμβατική ηγεσία ήθελε να επιβάλλει στην μονάδα την τυπική πειθαρχία του Ναυτικού και τυπικές διαδικασίες επιχειρήσεων, κάτι που δεν άρμοζε στην αποστολή και τον χαρακτήρα της SEAL Team Six.

Η χαριστική βολή στην σχέση του με το Ναυτικό ήρθε όταν δημιούργησε μία μονάδα αξιολόγησης ασφάλειας εγκαταστάσεων (Red Cell), η οποία έπαιζε τον ρόλο των σαμποτέρ σε βάσεις του Ναυτικού. Πολλοί διοικητές ταπεινώθηκαν από τις επιδρομές των ανορθόδοξων πολεμιστών του Μαρτσίνκο. Αυτό είχε ως συνέπεια η κλίκα ανώτατων αξιωματικών του Ναυτικού σε συνεργασία με τις νομικές υπηρεσίες του Κλάδου να στήσουν ένα σαθρό μεν κατηγορητήριο, αλλά που τελικά τον οδήγησε σε ολιγοετή φυλάκιση.

Άλλοι τον μίσησαν που τους έκοψε από την Μονάδα, όπως ο ναύαρχος Μακρέιβεν (διοικητής της NSWCκαι της JSOC), ενώ άλλοι τον θεωρούν τον «πατέρα» των μαύρων ειδικών αποστολών, στις οποίες σήμερα προσανατολίζονται οι Ειδικές Επιχειρήσεις.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο