ΔΙΕΘΝΗ

Παρουσίαση του Griffin III για το πρόγραμμα OMFV αντικατάστασης του Bradley

Στην ετήσια συνάντηση και συνέδριο της Ένωσης του Στρατού των ΗΠΑ (AUSA) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον μεταξύ 8 και 10 Οκτωβρίου 2018, η General Dynamics Land Systems (GDLS) παρουσίασε το Griffin III, την τρίτη ενσάρκωση του οχήματος επίδειξης τεχνολογίας που πρωτοεμφανίσθηκε στην AUSA 2016 με πυροβόλο των 105mm ή 120mm ως υποψηφιότητα για το πρόγραμμα οχήματος Προστατευμένης Κινητής ισχύος Πυρός (MPF). Με το Griffin III η εταιρεία θα διεκδικήσει το πρόγραμμα Προαιρετικά Επανδρωμένου Οχήματος Μάχης (OMFV) για την αντικατάσταση του Bradley, στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου Οχήματος Μάχης Νέας Γενιάς (NGCV).
Στον πυρήνα της σχεδίασης του Griffin III βρίσκεται το σκάφος του τεθωρακισμένου οχήματος Ajax που αναπτύσσει η General Dynamics UK για τον Βρετανικό Στρατό, με αφετηρία εκείνο του προγράμματος Αυστρο-Ισπανικής Συνεργατικής Ανάπτυξης (ASCOD) που οδήγησε στα Οχήματα Μάχης Πεζικού (IFV) Ulan και Pizarro αντίστοιχα. Το Griffin III είναι σχεδιασμένο για διμελές ή τριμελές πλήρωμα και για 5-6 αποβιβαζόμενους στρατιώτες.
Το βάρος του Griffin III προσεγγίζει τους 40 βραχείς τόνους (short tons) ή τους 36,3 μετρικούς τόνους, περιλαμβάνοντας έναν ανεπάνδρωτο τηλεχειριζόμενο πύργο τμηματικής σχεδίασης, που ανέπτυξε το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής Οπλισμού (ARDEC) του Στρατού των ΗΠΑ, με αυτόματο πυροβόλο των 50mm τύπου Enhanced Bushmaster III της πρώην Orbital ATK, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα η Northrop Grumman. Ο πύργος της ARDEC παρέχει μέγιστη ανύψωση 85° στο αυτόματο πυροβόλο, επιτρέποντας την εμπλοκή στόχων σε κτίρια.
Ο πύργος του Griffin III διαθέτει επίσης σταθεροποιημένο δευτερεύοντα οπλισμό, έναν Τηλεχειριζόμενο Σταθμό Οπλισμού (RWS) στην οροφή και πυργίσκο Ηλεκτροπτικών/ Υπέρυθρων (EO/IR) αισθητήρων Συστήματος Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) ανεξάρτητης περιστροφής και ανύψωσης. Αντίστοιχο σύνολο αισθητήρων ανεξάρτητης ανύψωσης βρίσκεται τοποθετημένο μετωπικά στον πύργο, ο οποίος ενσωματώνει επίσης σύστημα πολλαπλών κανίστρων για την εξαπόλυση περιφερόμενων Ανεπάνδρωτων Εναερίων Οχημάτων (UAV), συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR) ή φονικών. Ο πύργος διέθετε επίσης Σύστημα Ενεργής Προστασίας (APS) Iron Fist της Ισραηλινής Στρατιωτικής Βιομηχανίας (ΙΜΙ). Το Iron Fist απαρτίζεται από το Συμπαγές Ημισφαιρικό Ραντάρ (CHR) PRS-10 της Rada, συχνότητας S-ζώνης (2-4GHz) με στατικές Ενεργές Διατάξεις Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), αισθητήρες IR της Elisra, παρεμβολείς ΕΟ και περιστρεφόμενες μονάδες εκτόξευσης δύο βομβίδων με πολεμική κεφαλή εκτόνωσης, για την καταστροφική εξουδετέρωση επερχόμενων ATGM.
Το Griffin III ενσωμάτωνε επίσης αισθητήρες προειδοποίησης λέιζερ και το σύνολο Τακτικής Παραλλαγής (Tacticam) της εταιρείας Armorworks, αποτελούμενο από εξάγωνα τμήματα με σκοπό τη μείωση της υπέρυθρης υπογραφής του οχήματος και τη διάσπαση της υπογραφής ραντάρ και οπτικής.
Πλήρης ανάλυση για το Griffin III και τα προγράμματα NGCV και OMFV θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος (Νοεμβρίου) της «ΕΑ&Τ».

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο