ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Γάλλοι αντικαθιστούν τα Beretta 92 με Glock 17

Μετά τους Αμερικανούς και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αντικαθιστούν τα πιστόλια Μ92FS (PAMAS G1 κατά τη γαλλική ορολογία) μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες υπηρεσίας. Ο Γαλλικός στρατός ήταν από τους μεγαλύτερους χρήστες του συγκεκριμένου πιστολιού. Μάλιστα σε κάποιο σημείο του κύκλου ζωής μετέτρεψε όλα τα όπλα σε υπηρεσία κατά το πρότυπο Μ92G, με το μοχλό ασφαλείας να λειτουργεί αποκλειστικά ως μηχανισμός αφόπλισης της σφύρας, καταργώντας το “κλείδωμα” της σκανδάλης.

Ο αντικαταστάτης είναι το πασίγνωστο Glock 17 Gen 5, επίσης των 9×19 mm NATO. Οι Γάλλοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν 74.596 νέα πιστόλια. Τα όπλα θα διαθέτουν νυχτερινά σκοπευτικά τριτίου για χρήση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικές συλλογές (ανταλλακτικά κλείστρα/ κάννες) της βρετανικής UTM για ρεαλιστική προσομοίωση σεναρίων μάχης χωρίς πραγματικά πυρά.

Οι παραδόσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023, οπότε και θα έχουν εξοπλιστεί όλες οι μονάδες του Γαλλικού στρατού, της αεροπορία και του ναυτικού με τα Glock 17. Το κόστος υπολογίζεται στα 44 εκατομμύρια Ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τις έξτρα συλλογές και αρχική ποσότητα πυρομαχικών 9 χιλιοστών.

Φαίνεται ότι μετά την υιοθέτηση του HK-416F, οι Γάλλοι εκσυγχρονίζουν όλο το φορητό οπλισμό τους, αφού παράλληλα με το νέο πιστόλι ανακοίνωσαν ότι επέλεξαν και νέο τυφέκιο ακροβολιστή και συγκεκριμένα μια έκδοση του SCAR-H (7,62×51 mm). Έτσι, αντικαθίστανται τα αντίστοιχα γαλλικής κατασκευής ή και σχεδίασης τυφέκια πεζικού FAMAS, πιστόλια PAMAS G1 και όπλα ακροβολιστή FRF 2 με σύγχρονα όπλα.

Όπως επισημαίνουν, όμως, αρκετοί Γάλλοι σχολιαστές, μετά από 20 χρόνια “αντεθνικής” πολιτικής και διώξεων στον τομέα της βιομηχανίας όπλων, όλες οι εγχώριες βιομηχανίες έχουν κλείσει και πλέον η μοναδική πυρηνική δύναμη της Ευρώπης αναγκάζεται να εισάγει “λιανοντούφεκα” από το εξωτερικό. Δυστυχώς η ιστορία έχει πάντα δύο όψεις, και ο καθένας μας είναι σε θέση να έχει την δική του άποψη.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο