ΔΙΕΘΝΗ

Οι BAE Systems & Iveco επικράτησαν για το Αμφίβιο Όχημα Μάχης των Αμερικανών Πεζοναυτών

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου 2018 την ανάθεση στην BAE Systems σύμβασης ύψους $198 εκατ. για την κατασκευή 30 Αμφίβιων Οχημάτων Μάχης (ACV) χαμηλού ρυθμού παραγωγής, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται το φθινόπωρο του 2019. Με τα οχήματα αυτά θα αρχίσει η αντικατάσταση τμήματος του στόλου Οχημάτων Αμφίβιας Εφόδου (AAV/ AAV7A1). Τα AAV βρίσκονται σε υπηρεσία για περισσότερα από 40 χρόνια και πολλά από τα εξαρτήματα και μέρη τους είναι παρωχημένα και δεν κατασκευάζονται πλέον, με αποτέλεσμα η συντήρηση των οχημάτων να είναι δύσκολη και υψηλού κόστους. Η κατάσταση αυτή και το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν οι Πεζοναύτες υπό την απειλή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (IED), δημιούργησαν την ανάγκη ενός νέου, περισσότερο επιβιώσιμου οχήματος μάχης που να μπορεί να ελιχθεί από το πλοίο στην ακτή και πέραν αυτής.
Το ACV είναι τροχοφόρο όχημα 8×8 που θα παρέχει προστασία συγκρίσιμη ενός οχήματος Ανθεκτικού σε Νάρκες, Προστατευμένου από Ενέδρες (MRAP), με κινητικότητα εδάφους υπέρτερη του AAV και επαρκή για διατήρηση του ρυθμού με άρματα μάχης Μ1Α1. Θα διαθέτει σταθμό όπλων ακριβείας για ενισχυμένη φονικότητα και ρωμαλέα ικανότητα κολύμβησης για να επιχειρεί εντός των παράκτιων υδάτων και πέραν αυτών. Το όχημα παρέχει επίσης αυξημένη αξιοπιστία για χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης.
Στις 24 Νοεμβρίου 2015 το USMC είχε ανακοινώσει την ανάθεση δύο ανταγωνιστικών συμβάσεων ανάπτυξης του προγράμματος ACV Φάσης 1, Επαύξησης 1 (1.1) για τις BAE Systems ($103,8 εκατ) και SAIC ($121,5 εκατ), με αντικείμενο την ανάπτυξη και παραγωγή από 13 πρωτότυπων οχημάτων με βάση τα SuperAV της ιταλικής Iveco και Terrex 2 από την ST Kinetics της Σιγκαπούρης αντίστοιχα. Οι προηγούμενες απόπειρες του USMC να αντικαταστήσει τα AAV7A1 και το πρόγραμμα ACV αναλύθηκαν λεπτομερώς στο τεύχος Αυγούστου 2016 της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 79, σελ. 54-69).
Τα δύο υποψήφια οχήματα υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες δοκιμές την προηγούμενη διετία, περιλαμβάνοντας εξαπολύσεις από πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. Η Ι Εκστρατευτική Δύναμη Πεζοναυτών θα είναι η πρώτη που θα παραλάβει τα νέα ACV στο τέταρτο τρίμηνο του 2020. Η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα προγραμματίζεται για το 2023.
Οι σχετικές ανακοινώσεις των BAE Systems και Iveco επισημαίνουν πως η σύμβαση για 30 οχήματα περιλαμβάνει προαιρέσεις για 204 ACV συνολικά, μέγιστης αξίας μέχρι $1,2 δις. Τα χαρακτηριστικά του ACV περιλαμβάνουν ικανότητα πλεύσης ανοιχτού ωκεανού, τριμελές πλήρωμα, ικανότητα μεταφοράς 13 αποβιβαζόμενων πεζοναυτών και εξακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα των 700 ίππων.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο