ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βρετανικός Στρατός εγκαταλείπει το Minimi και το οπλοπολυβόλο L86A1 των 5,56 χλστ.

 

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του διαμετρήματος των 5,56 ΝΑΤΟ για ευρεία χρήση στο πεζικό βρίσκεται ο Βρετανικός Στρατός σύμφωνα με ανακοίνωση πριν λίγες μέρες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Συγκεκριμένα, στα άμεσα σχέδια είναι η κατάργηση του ελαφρού πολυβόλου L110A3 (FN Minimi) και  του οπλοπολυβόλου L86A2 LSW (έκδοση όπλου υποστήριξης του τυφεκίου SA80).

Η αιτιολόγηση είναι ότι για το μεν πρώτο το βάρος και ο φόρτος πυρομαχικών που απαιτεί δεν δικαιολογούνται από την αποτελεσματικότητα του στο πεδίο της μάχης. Αντίθετα οι Ομάδες υπερκαλύπτουν τις ανάγκες τους με τα αντίστοιχα όπλα 7,62 ΝΑΤΟ. Σε απλά ελληνικά, οι πολυβολητές προτιμούν να μεταφέρουν το βαρύτερο GPMG (έκδοση του FN MAG) και να έχουν μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ και βεληνεκές, αντί του θεωρητικά ελαφρύτερου Minimi. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα αναγκάζονται να κουβαλούν αυξημένο φόρτο φυσιγγίων για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ισχύος, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για το μικρότερο βεληνεκές.

Αναφορικά δε με το L86A2, το οποίο βασίζεται στο προβληματικό SA80/L85, τα πράγματα είναι ακόμη απλούστερα, Επί δυο δεκαετίες, οι πεζικάριοι διαμαρτύρονταν ότι δεν είχε νόημα ένα οπλοπολυβόλο τροφοδοτούμενο από γεμιστήρες, πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που δεν είχε τη δυνατότητα παρατεταμένων πυρών και ήταν το ίδιο αναξιόπιστο με το τυφέκιο από το οποίο προήλθε. Η διοίκηση όμως επέμενε στη διατήρηση του, ενώ παράλληλα επέκτεινε την χρήση του Minimi σαν ουσιαστικού όπλου υποστήριξης. Με την είσοδο σε υπηρεσία του τυφεκίου ακροβολιστή L129A1 (ουσιαστικά πρόκειται για το ανάλογο του Μ110 SASS, κατασκευασμένο από την αμερικανική LMT) των 7,62×51, ο στρατός απέκτησε ένα ισχυρό τυφέκιο υποστήριξης της Ομάδας με παρόμοιο βάρος και όγκο αλλά σημαντική βελτίωση σε βεληνεκές και ακρίβεια. Εύλογα λοιπόν κατέληξαν στην απόσυρση του L86 και την επέκταση χρήσης του ισχυρότερου τυφεκίου.

Μένει τώρα να φανεί αν ο όγκος πυρός που προσφέροει σε μικρά/μέσα βεληνεκή σήμερα το Minimi θα χαθεί οριστικά, ή αν θα αναπληρωθεί από μια έκδοση ελαφρού πολυβόλου 7.62 ΝΑΤΟ (π.χ. Minimi MK3). Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες πριν κάποια χρόνια πειραματίστηκαν ανάλογα με την ένταξη του Μ27 IAR σε υπηρεσία, αλλά είναι αμφίβολο αν εναντίον οργανωμένων ομάδων μάχης πεζικού (π.χ. του κινεζικού ή ρωσικού στρατού) θα ήταν δυνατό να επιβληθεί κανείς χωρίς την υποστήριξη αυτομάτων όπλων σε επίπεδο Ομάδας Μάχης.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο