ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πύραυλος που σκότωσε τον Σουλεϊμανί

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δύο πύραυλοι, που σκότωσαν τον στρατηγό Σουλεϊμανί και άλλους εννέα συνεργάτες του στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ήταν τύπου Hellfire R9X. Πρόκειται για μια έκδοση του Hellfire με κινητική κεφαλή, η οποία αναπτύσσει τέσσερις λεπίδες για μεγαλύτερο θανατηφόρο αποτέλεσμα. Ο πύραυλος σκοτώνει απλώς με το βάρος και την ταχύτητά του, σαν ένας κομήτης που πέφτει στο έδαφος και συντρίβει τον στόχο του. Δεν υπάρχει έκρηξη, καθώς δεν υπάρχει εκρηκτικό γέμισμα στην κεφαλή. Σκοπός του πυραύλου R9X – ή «Νίντζα» κατά τους δημοσιογράφους… – είναι η ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών (κυρίως αμάχων) στην διάρκεια πληγμάτων για την εξόντωση τρομοκρατών μέσα σε αστικές περιοχές.

Ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε αποδεδειγμένα για την εξόντωση του Τζαμάλ Αχμάντ Μοχάμαντ Αλ Μπανταβί, που θεωρείτο ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Cole το 2000, και του Αμπού Κχαΐρ αλ Μάσρι, στελέχους της Αλ Κάιντα στις 26 Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο, ο R9X δεν χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωση του Σουλεϊμανί. H σύγκριση των οχημάτων του Μάσρι και του Σουλεϊμανί μετά την προσβολή είναι χαρακτηριστικές και καταδεικνύουν την διαφορά μεταξύ των βλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν.

Το αυτοκίνητο του Μάσρι είναι ακέραιο, εκτός από την οροφή, η οποία έχει μια τεράστια τρύπα με τέσσερις “χαρακιές” να διακρίνονται στην περιφέρειά της, ένδειξη των σημείων που διαπέρασαν οι λεπίδες την οροφή. Το αυτοκίνητο δεν εξερράγη, δεν ανεφλέγη, δεν διαλύθηκε. Αντίθετα, το ερασιτεχνικό βίντεο προσβολής του οχήματος του Σουλεϊμανί δείχνει καθαρά μια έκρηξη και μάλιστα με μεγάλη ανάφλεξη. Άλλες φωτογραφίες των δύο οχημάτων δείχνουν αυτά να καίγονται και να έχουν διαλυθεί σε πολλά κομμάτια.

Φωτογραφίες του πτώματος του Σουλεϊμανί που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν ένα διαμελισμένο και καμένο πτώμα. Επίσης, φαίνονται καμμένα έγγραφα, φυλλάδια και άλλα υλικά που εκτοξεύτηκαν από τα οχήματα όταν ανατινάχτηκαν. Οι πλέον πιθανοί τύποι πυραύλων Hellfire που έπληξαν τα οχήματα της συνοδείας του Σουλεϊμανί και τον σκότωσαν είναι ο AGM-114M Hellfire II με εκρηκτική-θραυσματική/ εμπρηστική κεφαλή, σχεδιασμένη για προσβολές “μαλακών” στόχων (όπως πολιτικών οχημάτων) που κατευθύνεται με ακτίνα λέιζερ, και ο AGM-114N Hellfire ΙΙ με θερμοβαρική κεφαλή εναντίον πλοίων, αστικών στόχων, αντιαεροπορικών θέσεων.

Το πλέον πιθανόν είναι να χρησιμοποιήθηκε ο AGM-114M Hellfire ΙΙ.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο