ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

NGSW-AR/R: Η πρόταση της General Dynamics 6.8 GP

 

Ένα βίντεο της General Dynamics η οποία είναι μια από τις τρεις εταιρείες που προκρίθηκαν για τον διαγωνισμό Τυφεκίου και Οπλοπολυβόλου Ομάδας Νέας Γενεάς (New Generation Squad Weapon Automatic Rifle/ Rifle). Οι άλλες δύο είναι η Textron και η Sig Sauer.

Η κύρια καινοτομία του τυφεκίου/ οπλοπολυβόλου της General Dynamics είναι το σχέδιο bullpup, το οποίο είναι το μόνο που επιτρέπει την διατήρηση μακριάς κάννης, ώστε να επιτευχθούν οι βλητικές επιδόσεις που απαιτεί ο Αμερικανικός Στρατός, αλλά ταυτόχρονα το μήκος του όπλου να κρατηθεί μικρό (μαζί με τον σιγαστήρα), ώστε να είναι εύχρηστο και σε μάχη σε αστικό περιβάλλον.

Όπως φαίνεται από το βίντεο, το όπλο είναι όντως εύχρηστο λόγω μικρού μεγέθους, και αρκετά ελεγχόμενο σε σύντομες ριπές (χάρις στον ειδικό φλογοκρύπτη-μειωτήρα, θάλαμο κατακράτησης αερίων). Γενικά φαίνεται ένα απλό και λιτό σχήμα, στο οποίο μπορούν να προστεθούν πολλά εξαρτήματα και να γίνουν μελλοντικές βελτιώσεις.

Σε συνδυασμό με τα «πλαστικά» φυσίγγια (συνθετικός κάλυκας), το όπλο της General Dynamics θεωρείται φαβορί, εν σχέση με το τυφέκιο της Textron που χρησιμοποιεί μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία (τηλεσκοπικά φυσίγγια) αλλά που αλλάζει ριζικά την κλασσική κατασκευή του όπλου, και εν σχέση με το τυφέκιο της Sig Sauer, το οποίο δεν φέρνει τίποτα νέο, αποτελώντας απλώς ένα σχέδιο AR-10 7.62×51 που μετατράπηκε ελάχιστα για να ρίχνει φυσίγγια 6,8. Είναι η πρόταση που πλησιάζει λιγότερο στις απαιτήσεις του προγράμματος για ένα όπλο μικρού μεγέθους αλλά μεγάλης ισχύος.

Τώρα, για το τι θα επιλεγεί, δεν είναι μόνον θέμα καθαρών προδιαγραφών και επιδόσεων, αλλά και πολιτικών επιρροών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για το σύστημα που διατηρούσε μέχρι σήμερα ένα προβληματικό όπλο (Μ16/Μ4) με ένα αναποτελεσματικό διαμέτρημα (5,56), των οποίων ο συνδυασμός έστειλε ουκ ολίγους Αμερικανούς στρατιώτες στο νεκροταφείο…

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο