ΔΙΕΘΝΗ

Η σύλληψη τεσσάρων Ρώσων πρακτόρων στην Ολλανδία οδηγεί στην αποκάλυψη 305 στελεχών της GRU

Στις 4 Οκτωβρίου 2018 η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στις 13 Απριλίου, με υποστήριξη της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας της Ολλανδίας και των αντίστοιχων βρετανικών αρχών, η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας του υπουργείου Άμυνας (MIVD) της Ολλανδίας απέτρεψε μια επιχείρηση κυβερνοεπίθεσης στην έδρα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) από ομάδα της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GRU) του ρωσικού Γενικού Επιτελείου. Τέσσερεις αξιωματικοί της GRU εισήλθαν στην Ολλανδία με διπλωματικά διαβατήρια στις 10 Απριλίου από το αεροδρόμιο Σχίπχολ, όπου τους υποδέχθηκε Ρώσος διπλωμάτης. Η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των τεσσάρων διαβατηρίων, με ονόματα Αλεξέι Μορένετς, Αλεξέι Μίνιν, Εβγένι Σερεμπριάκοφ και Όλεγκ Σοτνίκοφ. Οι τέσσερεις Ρώσοι αξιωματικοί νοίκιασαν αυτοκίνητο, το οποίο άφησαν στον χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου Marriot της Χάγης, δίπλα στην έδρα του OPCW. Ο εξοπλισμός διείσδυσης στο δίκτυο WiFi του OPCW τοποθετήθηκε στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, με την κεραία να κρύβεται από ρούχο στο πίσω ράφι.
Το OPCW εργαζόταν τότε για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της GRU στους Σεργκέι και Γιούλια Σκρίπαλ στο Σόλσμπερι της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2018 –με αποτέλεσμα μία νεκρή 44 ετών μητέρα τριών παιδιών και τέσσερα θύματα που επέζησαν με σοβαρές επιπτώσεις– και μιας ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στη Ντούμα της Συρίας.
Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat και ο συνεργαζόμενος ρωσικός “The Insider” επιχείρησαν να διαπιστώσουν εάν τα ονόματα στα διαβατήρια ήταν επιχειρησιακά ψευδώνυμα ή πραγματικά. Επιβεβαιώθηκε πως ίσχυε το τελευταίο, με σύγκριση στοιχείων σε βάσεις δεδομένων μεταξύ 2002 και 2014. Ο Αλεξέι Μίνιν δήλωνε διεύθυνση “Ulitsa Narodnogo Opolcheniya 50” της Μόσχας, όπου βρίσκεται η Στρατιωτική Ακαδημία του Υπουργείου Άμυνας, γνωστή και ως «Ωδείο της GRU». Ο Αλεξέι Μορένετς ήταν καταχωρημένος χρήστης και/ή ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου Lada (VAZ 21093). Η διεύθυνση καταχώρησης του αυτοκινήτου είναι “Komsomolsky Prospekt 20”, όπου βρίσκεται η έδρα της μονάδας κυβερνοπολέμου 26165 της GRU, την οποία κατονόμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά την άσκηση διώξεων σε 7 πράκτορες της υπηρεσίας, επίσης στις 4 Οκτωβρίου 2018.
Οι δύο ιστότοποι ερεύνησαν τις ρωσικές βάσεις δεδομένων και ανακάλυψαν συνολικά 305 πρόσωπα ηλικίας μεταξύ 27 και 53 ετών, με αυτοκίνητα καταχωρημένα στην ίδια διεύθυνση! Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα αναφέρεται επίσης η μονάδα 26165. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πλήρη ονόματα, αριθμούς διαβατηρίου και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αριθμό κινητού τηλεφώνου! Τα πρόσωπα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι αξιωματικοί της μονάδας 26165 ή να συνδέονται με αυτήν και την GRU, οπότε η καταγραφή τους σε μια βάση δεδομένων με δημόσια πρόσβαση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις των δεδομένων προσωπικού μιας υπηρεσίας πληροφοριών της πρόσφατης ιστορίας.
Ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ του Κέντρου Κάρνεγκι Μόσχας, μιας δεξαμενής σκέψης, ανέφερε σε μήνυμα Twitter πως η χρήση μιας διεύθυνσης της GRU σημαίνει πως «η τροχαία δεν μπορεί να σε σταματήσει, τα πρόστιμα για οδήγηση σε κατάσταση μέθης κλπ δεν εφαρμόζονται σε σένα και δεν χρειάζεται να πληρώνεις φόρο αυτοκινήτου.»

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο