ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Επίδειξη ικανοτήτων του MQ-9 Guardian στην αεροπορική βάση της Λάρισας σε ευρωπαϊκά κράτη

Κατά τη διάρκεια των επιδείξεων θα χρησιμοποιηθεί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Guardian το οποίο θα επιδείξει τις νέες δυνατότητες για εκτέλεση αποστολών θαλάσσιας επιτήρησης και προστασίας συνόρων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από την εταιρεία, κατά τη διάρκεια των πτήσεων το αεροσκάφος θα επιδείξει τις δυνατότητες ενός Multi mode radar ναυτικής έρευνας, ενός ISAR (Inverse Synthetic Aperture Radar) και του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic identification System-AIS) θαλασσίων μέσων, τα οποία σε συνδυασμό θα δημιουργήσουν μια πλήρη real time εικόνα ευρέως πεδίου (Maritime Wide Area Search- MWAS).

Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης και ανάσχεσης θαλασσίων στόχων. Οι εν λόγω λειτουργίες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ καθώς και άλλες χώρες και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την προστασία των θαλασσίων συνόρων. Επιπρόσθετα, θα γίνει επίδειξη ενός συστήματος «ανίχνευσης και αποφυγής» (Detect and Avoid-DAA) το οποίο ανέπτυξε η GA-ASΙ και αποτελεί βασική τεχνολογία για τα τηλεκατευθυνόμενα εναέρια αεροσκάφη, έτσι ώστε να πετούν με ασφάλεια στον πολιτικό εναέριο χώρο ταυτόχρονα με τα επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το σύστημα αποτελείται από ένα ραντάρ αέρος-αέρος και επεξεργαστή ο οποίος δύναται να συνεργαστεί με το σύστημα TCAS-II καθώς και με το Automatic Dependent Surveillance- Broadcast (ADS-B). Στο πλαίσιο των επιδείξεων, η GA-ASI θα συνεργαστεί με την εταιρεία SES, που θα παρέχει τη δορυφορική σύνδεση με την οποία θα μεταδίδονται άμεσα τα δεδομένα που θα συλλέγει το MQ-9 στο Σταθμό Ελέγχου Εδάφους (Ground Control Station-GCS).

Οι χώρες οι οποίες προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις, πέραν της Ελλάδος είναι η Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Πολωνία και Βέλγιο. Παράλληλα, η GAASI έχει αποστείλει προσκλήσεις σε μη κρατικές οντότητες όπως πχ η FRONTEX, σε Νατοϊκούς οργανισμούς, σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, think tanks. Για την υλοποίηση των διαφόρων φάσεων της επίδειξης θα διεξαχθούν σενάρια εντοπισμού μικρού σκάφους στη θάλασσα, εντοπισμού ναυαγού, εντοπισμού-παρακολούθησης συστοιχίας οχημάτων (Convoy), εντοπισμού αγνοούμενου ορειβάτη, εντοπισμού εστίας φωτιάς.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο