ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

EIΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Νο11 – Κυκλοφορεί στην Αθήνα από 1 Ιουλίου 2021

DELTA FORCE: ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΓΑΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ

Η ιστορία της καταδρομικής επιχείρησης της Delta Force και στοιχείου της SAS στο χωριό Αλ Άμρ της δυτικής Συρίας επισήμως είχε σκοπό να συλλάβει τον υπουργό πετρελαίου και οικονομικών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η αποστολή έκρυβε και ένα συνταρακτικό μυστικό: ένας απόστρατος Αμερικανός στρατηγός έπρεπε να φυγαδευτεί για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων και μάθει όλος ο κόσμος τους πραγματικούς σπόνσορες των αιμοσταγών τζιχαντιστών. Μετά από μισή ώρα μάχης οι Αμερικανοί κομμάντος άφησαν πίσω τους πολλούς νεκρούς τζιχαντιστές αλλά και πολλά ερωτηματικά για το τι πραγματικά συνέβη την νύκτα της 15 προς 16 Μαΐου 2015.

ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΝ ΡΟΜΕΛ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ FLIPPER (1941)

Τον Νοέμβριο του 1941 οι Βρετανοί εξαπέλυσαν μια μεγάλη αντεπίθεση για να σταματήσουν την ισοπεδωτική προέλαση των Γερμανών στην Βόρειο Αφρική. Μια επιδρομή Κομμάντος θα υποστήριζε την βρετανική επίθεση. Σκοπός της ήταν να στερήσει το σημαντικότερο όπλο του Afrika Korps: τον στρατηγό Ρόμελ. Ήταν μια αποστολή αποκεφαλισμού ηγεσίας με ρητή διαταγή: “Σκοτώστε τον Ρόμελ”.

ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΟΥΝΟ”: Η SPECIAL AIR SERVICE ΣΤΟ ΟΜΑΝ (1958-59)

Το 1958 η SAS από τις ζούγκλες της Μαλαισίας βρέθηκε να πολεμά στα βουνά του Ομάν υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της Βρετανίας. Το Ομάν όχι μόνον έλεγχε την είσοδο του Περσικού Κόλπου αλλά ξαφνικά βρέθηκε να κατέχει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Το 1959 δύο Μοίρες SAS θα εκτελούσαν μια μνημειώδη ορεινή καταδρομή στο Πράσινο Βουνό, ένα φυσικό φρούριο που υπερασπίζονταν φανατικοί και εμπειροπόλεμοι αντάρτες.

EXECUTIVE OUTCOMES”: Η KΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η «Executive Outcomes» (ΕΟ) είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας, που έδρασε καθ’ όλη την διάρκεια τής δεκαετίας τού ‘90. Οι αντίπαλοί της την κατηγόρησαν ότι οργάνωνε πραξικοπήματα και πολεμούσε για να τής παραχωρηθούν περιοχές εξόρυξης σε αφρικανικά κράτη. Η εταιρεία απέρριψε αυτούς τούς ισχυρισμούς και επέμεινε ότι προσέφερε τις υπηρεσίες της μόνο σε νόμιμες κυβερνήσεις. Aκόμη και οι πιο σφοδροί επικριτές της, ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι η εταιρεία ήταν πολύ αποτελεσματική και ικανή στην αποστολή της. Η εταιρεία τερμάτισε δύο μακροχρόνιους εμφύλιους πολέμους, στην Αγκόλα και την Σιέρρα Λεόνε, με πολύ μικρότερο κόστος από ό,τι απαιτούσαν αργότερα οι παρεμβάσεις τών Ηνωμένων Εθνών.

 

 

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο