ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Υπνοβατεί η Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ; – Η Άγκυρα καλείται να επιλέξει μεταξύ S-400 και F-35

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, δημοσιεύεται μια εκτεταμένη περίληψη της μελέτης με τίτλο «Υπνοβατεί η Τουρκία έξω από τη Συμμαχία; Μια εκτίμηση των παραδόσεων F-35 και της προμήθειας S-400» των δρ. Τζαν Κασάπογλου και Σινάν Υλγκέν, αμυντικού αναλυτή και προέδρου αντίστοιχα του τουρκικού Κέντρου Μελετών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), που εκδόθηκε στις 14 Αυγούστου 2018.
Η μελέτη αρχίζει εξετάζοντας λεπτομερώς τα επιχειρήματα από τουρκική σκοπιά για την προμήθεια του S-400. Το πρώτο κεφάλαιο εστιάζει σε ανάλυση στρατηγικού και επιχειρησιακού επιπέδου της προμήθειας αυτής στον τουρκικό αμυντικό σχεδιασμό. Παρέχει επίσης μια λεπτομερή εκτίμηση της απειλής αέρος και βλημάτων και εξετάζει διάφορες αντιλήψεις αντι-αεροπορίας (counter-air) στις οποίες μπορούν να συνεισφέρουν καίρια τα S-400 και F-35. Εξετάζεται επίσης ο ρόλος των ικανοτήτων του ΝΑΤΟ στις ικανότητες άμυνας κατά βαλλιστικών βλημάτων της Τουρκίας σήμερα και στο εγγύς μέλλον.
Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο έργο F-35. Το αεροσκάφος παρουσιάζεται στην Τουρκία μόνον αναφορικά με τα χαρακτηριστικά Stealth του. Η μελέτη επιδιώκει να αναλύσει την υποκείμενη φιλοσοφία σχεδίασης του F-35, τον ρόλο διαχείρισης μάχης σε δικτυοκεντρικό πόλεμο και τον τρόπο με τον οποίο το μαχητικό μπορεί να ενισχύσει συνολικά τις ικανότητες λοιπών συστημάτων και μέσων (platforms). Εξετάζονται επίσης τα επιχειρήματα των ΗΠΑ για τα ρίσκα στην ακεραιότητα του F-35 από την επιχειρησιακή χρήση S-400 στην τουρκική επικράτεια.
Το τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται στο πολιτικό υπόβαθρο και εξετάζει σενάρια υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των δύο συμμάχων.
Κατά την άποψη των Τούρκων συντακτών της μελέτης, η Άγκυρα πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική και διπλωματική στρατηγική που λαμβάνει πλήρως υπόψη το αναπόφευκτο συμπέρασμα πως η προμήθεια S-400 θα έχει επιπλοκές για την παράδοση και επιχειρησιακή χρήση των F-35. Είτε οι ΗΠΑ θα πρέπει να πεισθούν πως η παράδοση των F-35 σε μια χώρα που επιχειρεί S-400 δεν είναι πραγματική απειλή για την ακεραιότητα των δικτυοκεντρικών μέσων του ΝΑΤΟ, ή πως η απειλή της κυβερνοεπίθεσης –ή ψηφιακής κατασκοπείας– μέσω των S-400 μπορεί κατηγορηματικά να εξαλειφθεί, είτε η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει την προμήθεια του ρωσικού συστήματος ή την επιχειρησιακή χρήση του. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει τρίτη επιλογή για τους Τούρκους ηγέτες ώστε να παρακάμψουν τις δύο αμοιβαία αποκλειόμενες επιλογές.
Λεπτομέρειες στο τεύχος Οκτωβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο